На 9 май на SoFest се ражда Western Balkans Band BG с етноджаз звезди от Западните Балкани

На 9 май на SoFest се ражда Western Balkans Band BG с етноджаз звезди от Западните Балкани

Празник на балканския етноджаз предстои на концерт на формация, специално създадена, за да празнува наследството на региона, интерпретирано чрез изразните средства на джаза. Теодосий Спасов сформира звездния състав Western Balkans Band BG, с който ще открие SoFest на 9 май – Деня на Европа, в „София лайв клуб“ от 20 ч. „Ние сме толкова близко един до друг, а почти не се познаваме.“ – констатира в студиото ни Теодосий Спасов и ни кани да чуем оригиналната музика, създадена и изпълнена от него на кавал заедно с македонеца Влатко Стефановски – китара, сърбина Васил Хаджиманов – пиано и клавишни, черногорката Йелена Йовович – вокал, босненеца Амар Чашляр – ударни (той е още доктор на музикалните науки и на източните бойни изкуства), албанеца Дритан Хекурани – бас (член на Филхармонията на Тирана, участник в много джаз проекти).

Тази музика съдържа в себе си приятелството, желанието да опознаваме, сближаването. „Посоката е нашата естетика, нашата музика, всичко онова, което на Балканите споделяме и харесваме. Когато сглобявам такива групи, искам да съществува преди всичко приятелство. Защото най-хубавата музика се прави с приятели!“ – казва Теодосий Спасов.

Чрез концерта още веднъж ще усетим колко сме близки и същевременно – различни. Всеки от членовете на групата е ярък характер. Как този проект ще даде възможност това да се изяви? „Всеки се готви самостоятелно и ще имаме два дни да сглобим програмата. Тя включва по три пиеси от Влатко и от мен, както и по две от Васил и Йелена. Преди всичко ще звучи фюжън. Ще бъдем дълбоко в корените на балканската традиция с много съвременни похвати – на европейската музика, джаз естетика и форма.“ – обясни концепцията на първия концерт на Western Balkans Band BG Теодосий Спасов.

Използвах случая, за да попитам Теодосий Спасов за неговото музикално партньорство и житейско приятелство с Влатко Стефановски. Той разказа: „Срещнахме се на „Куманово джаз фестивал“, където свирих с трио „Приказка“ с Анатолий Вапиров – саксофон, и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни. Влатко бе свирил предния ден с триото си, но останал да ме чуе. След концерта организаторите ни запознаха. Харасехме се мигновено и си обещахме да свирим заедно. Тогава дойде и възможността за „Балкански коне“. Ден преди концерта-премиера на проекта се роди неговият син Ян. Наистина се получи среща с прекрасно духовно продължение и до ден-днешен.“

За SoFest, на който ще бъде премиерата на Western Balkans Band BG, Теодосий Спасов разказа: „Амбицията на организаторите е той да е ежегодно столично събитие с качествена културна програма, която да интересува различни поколения.“ Фестивалът започва с концерта на 9 май, продължава с търговско изложение за био и домашни стоки в градинката „Кристал“ до 13 май (10 – 19 ч.), на 12 май ще има богата културна програма в Централния военен клуб (представяния на книги на балкански и български автори, безплатни кинопрожекции на филми от България и Балканите, конференция за иновациите и инвестициите в Западните Балкани и караоке парти за деца от създателите на социалния проект „Маргаритка“ Вики Терзийска и Яна Липованска). На 13 май във Военния клуб литературната и филмовата програма, както и караоке партито продължават, като ще има детско илюзионно шоу с Ненчо Илчев и извънреден спектакъл на „Възгледите на един учител за народното творчество“ от Камен Донев. Джаз ФМ е медиен партньор. Всички подробности можете да откриете на сайта и фейсбук страницата на фестивала.

  • Интервюто на Светослав Николов с Теодосий Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.