На 75-годишна възраст почина легендарният пианист Джо Семпъл

На 75-годишна възраст почина легендарният пианист Джо Семпъл

Вчера на 75-годишна възраст почина големият пианист и композитор Джо Семпъл. Музиката му комбинираше джаз, госпъл, блус, латино и класически елементи, докосвайки милиони меломани по света с лиричното си звучене и сериозни послания. Сред темите в творчеството на пианиста бяха робството и стремежа на човека към свободата.

Джо Семпъл е един от създателите на известната група Jazz Crusaders, които през 1971 г. се превръщат просто в The Crusaders. По време на забележителната си кариера той е работил с артисти като Майлс Дейвис, Джордж Бенсън, Би Би Кинг, Ерик Клептън и мн. др. Богатата му дискография наброява над 20 заглавия.

Българската публика се срещна с Джо Семпъл през пролетта на 2009 г., когато имахме удоволствието да слушаме пианиста в компанията на вокалистката Ренди Крофърд. По време на престоя си в България Семпъл впечатли нашия екип със своята ерудираност, задълбочени познания за историята на джаза, обаяние и таланта си на завладяващ разказвач. Дни преди концерта си у нас Джо Семпъл даде интервю за Джаз ФМ радио. Разговора на Таня Иванова с легендарния музикант можете да си припомните тук.

  • В памет на Джо Семпъл негова музика ще звучи в понеделник в предаването "Следобедни импровизации".