На 30 април за 5-та поредна година празнуваме Международния ден на джаза. Глобалният концерт на звездите този път ще се проведе в Белия дом, а домакини са семейство Обама

На 30 април за 5-та поредна година празнуваме Международния ден на джаза. Глобалният концерт на звездите този път ще се проведе в Белия дом, а домакини са семейство Обама

След месец на 30 април за 5-та поредна година светът ще отбележи Международния ден на джаза, който се провежда по идея на Хърби Хенкок с подкрепата на ЮНЕСКО и „Джаз института Телониъс Монк“. След като предишните години основните празненства бяха в Истанбул (2013 г.), Осака (2014 г.) и Париж (2015 г.), преди часове организаторите обявиха къде ще се проведе глобалният концерт на звездите тази година. Белият дом във Вашингтон ще посрещне десетки от най-големите имена на световната джаз сцена, а домакини на грандиозното музикално събитие ще бъдат президентът на САЩ Барак Обама и неговата съпруга - Мишел Обама. Концертът, който ще се състои на 29 април, ще бъде заснет и излъчен ден след това по телевизионния канал ABC, а милионите почитатели на джаза по света ще имат възможност да го гледат в интернет.

Сред участниците в The All-Star Global Concert ще бъдат Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Тил Брьонер, Тери Лин Карингтън, Чик Къриа, Джейми Калъм, Кърт Елинг, Арита Франклин, Робърт Гласпър, Бъди Гай, Джоуи Алекзандър, Дейв Холанд, Ал Жеро, Даяна Крол, Хю Масекела, Крисчън Макбрайд, Джон Маклафлин, Пат Матини, Маркъс Милър, Даян Рийвз, Лий Ритенауър, Есперанца Спалдинг, Тромбоун Шорти, Стинг, Чучо Валдес, Бен Уилямс и мн. др. По традиция музикален директор на концерта ще бъде пианистът Джон Бийзли.

„Ние сме развълнувани, че президентът Обама и Мишел Обама са домакини на глобалния концерт на звездите в Белия дом и сме наистина благодарни за тяхната ангажираност към джаза и неговата роля в изграждането на мостове и обединяването на хората по света. През последните 5 години иновацията и креативността по време на Международния ден на джаза са били лъч светлина за милиони хора, които намират общ език и общуват чрез ценностите, заложени в джаза. На 30 април хора от всякакви възрасти и от всички краища на света ще участват в Международния ден на джаза. Широк спектър от значими събития ще се проведат на хиляди места по света - и улиците ще бъдат озвучени от звуците на мира и свободата.“ - заявява Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО.