Мюзикълът „Котки“ празнува в София 36 години от създаването си

Мюзикълът „Котки“ празнува в София 36 години от създаването си

Те са там, където хората отдавна не стъпват. Обикновена нощ в големия град, специална вечер за котките. Тук и сега те ще решат „Кой ще бъде?“ Кой ще бъде избран да се прероди в котешкия Рай. Дали това ще е Театралния котарак, Вечния пакостник, Възпитателката на мишките и хлебарките? Дали това няма да е шармантната някога Гризабела, която в разцвета на своята хубост тръгва по големия свят, но после, вече стара и с дрипаво палто, никой не иска да приеме обратно в общността? Тя, която прочувствено ще изпее в Memories тъгата от това, че радостите са вече само в спомените… Тя ще бъде разбрана, ще бъде приета. И ще бъде избрана за котката, която ще се прероди в йоносферата (слоя на Хевисайд, с което име присъства в мюзикъла), в Котешкия рай.

Мюзикълът „Котки“ на Андрю Лойд Уебър е по стиховете от детска книжка на Ти Ес Елиът. Неговото име винаги е на сцената, когато мюзикълът се играе – вече 36 години. Улица „Ти Ес Елиът“ №1 е мястото, на което се развива действието, и то е обозначено с малка табелка. Old Possum‘s Book of Practical Cats – „Популярна книга за котките от Стария опосум“ – малко повече от година е вече и на българския книжен пазар. Поемата „Рапсодия във ветровита вечер“, превърната в песента Memories („Спомени“) авторът няма да включи в стихосбирката от 1939 г., защото смята, че е толкова тъжна… Тя е най-популярната песен от мюзикъла на Уебър, много известна като част от репертоара на Барбра Страйсенд. В София при първото представяне на „Котки“ у нас ще я чуем в изпълнението на Джоана Ампил.

Именно в София мюзикълът ще отбележи 36-ия си рожден ден. Неговата премиера в Лондон е на 11 май 1981 г. в „Ню Лондон тиътър“, а у нас ще се играе в Зала 1 на НДК шест пъти от 11 до 14 май. Представленията са всяка вечер от 20 ч., а през уикенда – и от 14 ч., засега за следобедните представления все още има билети. Цените в мрежата на Eventim.bg са от 65 лв до 155 лв, а учениците и студентите могат да се възползват от специална цена 45 лв. срещу представяне на ученическа карта или студентска книжка.

С пропити от въображението на Ти Ес Елиът стихове и с приятни за припяване и лесно запомнящи се поп-рок-соул-фънк рефрени на Андрю Лойд Уебър, мюзикълът „Котки“ е емблема за своя жанр. Той е шестата най-дълго играла се на „Уест енд“ постановка – с 8 949 представления до слизането си от сцената през 2002 г. точно на датата на премиерата – 11 май. Тогава театралният квартал на Лондон тъгува, но и празнува един феномен. А мен една от котките ме бе погалила точно четири години по-рано.

Това е един от най-хубавите моменти в „Котки“ – мигът, в който актьорите се втурват от сцената сред публиката и започват да галят с лапи и да гъделичкат с опашки онези щастливци, които се окажат на пътя на танца им. Така ще се изиграе и представлението в София – очаквайте ги сред вас! Ще видим приказни актьори, които съвършено играят, пеят, танцуват и изпълняват зашеметяващи акробатични номера. Въжета ще бъдат опънати между облепените в кашони стени, а в центъра на сцената ще има гума от камион, широка около метър и половина и с диаметър от 5 м. Декорите ще пристигнат в 9 камиона и ще бъдат нужни 2 дни, за да се справи екипът с монтажа, съобщават организаторите.

От „Котки“, разбира се, най-разпознаваемо е името на Елейн Пейдж, която участва в първия състав, а след това се връща към мюзикъла за заснемането му на видео. В София в нейната роля на Гризабела ще видим върховната Джоана Ампил. Нежната филипинка има ангелски глас и изключително драматично присъствие. Имах щастието да видя трогателната й роля в „Мис Сайгон“ в Кралския театър „Друри лейн“ на „Уест енд“. Своя талант да изпълнява роли в мюзикъли тя доказа и в други постановки в Лондон и по света и преди пет години пренесе и в самостоятелна музикална кариера:

 

Представлението е част от програмата на пролетния фестивал „Салон на изкуствата“ на Националния дворец на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.