Мюзикълът „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ на Уебър е кулминацията в тазгодишното издание на „Банско опера фест“

Мюзикълът „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ на Уебър е кулминацията в тазгодишното издание на „Банско опера фест“

За седма поредна година под открито небе ще се проведе „Банско опера фест“. На 25-ти, 26-ти и 27-ми август на централния площад в курортния град ще бъдат представени три световни класически произведения. Програмата на „Банско опера фест“ всяка година се обогатява и разнообразява, а броят на почитателите на класическото изкуство и на природата, които посещават Банско в периода на културния форум, непрекъснато се увеличава. По традиция фестивалът ще бъде открит с балетна постановка, последвана от класическа оперна продукция, а специалният подарък за зрителите ще бъде мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“.

В първата вечер на фестивала зрителите ще имат възможност да се насладят на балетна постановка в две части – „Ромео и Жулиета“ и „Откровения“. Шекспировата безсмъртна творба „Ромео и Жулиета” е вдъхновение за различни композитори, които създават своите симфонични, оперни и балетни шедьоври. Великият майстор на красивата музика Пьотр Илич Чайковски не прави изключение и той добавя към своето творчество фантастичната увертюра „Ромео и Жулиета”. В 20- минутната музика на Чайковски хореографът Силвия Томова ще отговори чрез танца на вечния въпрос „Какво е любовта?“.

На следващата вечер (26 август) Държавна Опера Русе ще представи операта в едно действие „Селска чест“ от Пиетро Маскани. Със своята опера композиторът уцелва пулса на времето и придава на италианския оперен живот ново измерение. „Селска чест“ е една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението, а великолепната музика на Маскани ражда ново течение в оперното изкуство. Диригент ще е забележителният Найден Тодоров.

В седмото издание на „Банско опера фест“ публиката за пръв път ще се наслади и на мюзикъл. В последната вечер на фестивала Държавна опера Варна ще представи мюзикъла на легендарния Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на другите, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.

„Банско опера фест“ ще се състои на открито на централния площад „Никола Вапцаров“ в куротния град, а входът е свободен. Организатори на събитието са Община Банско, „Кемпински хотел гранд арена Банско“ и „Монте мюзик“.