Мюзикъли от последните 50 г. гледаме в програмата на „Ах, този мюзикъл”

Мюзикъли от последните 50 г. гледаме в програмата на „Ах, този мюзикъл”

Своеобразен фестивал на мюзикълите огранизират продуцентите на „Киномания” от 27 януари до 4 февруари в НДК. Само в кино „Люмиер Лидл” зрителите ще видят най-запомнящите се образци от последните 50 години в жанра. Сред тях са култови класически заглавия от 70-те години на миналия век като „Ах, този джаз” и „Кабаре” на режисьора Боб Фоси, „Брилянтин” на Рандал Клайзър и „Исус Христос суперзвезда” на Норман Джуисън. Почитателите на мюзикъла ще се насладят и на най-новите заглавия, сред които удостоеният с 6 награди „Оскар” La La Land, както и една от най-нашумелите и рекламирани продукции на 2019 г. – „Котките” на режисьора Том Хопър. Мегапродукцията на „Юнивърсъл пикчърс“ буди противоречиви мнения напоследък, което е още една причина запалените почитатели на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър да видят най-новата му екранизация в „Ах, този мюзикъл”.

Сред заглавията, които ще бъдат показани, е и мюзикълът „Романс и цигари” с цяло съзвездие от актьори, сред които Джеймс Гандолфини, Сюзън Сарандън, Кейт Уинслет, Стийв Бушеми и Кристофър Уокън. В селекцията е и култовият мюзикъл от 1980 г. „Блус брадърс” на режисьора Джон Ландис, който е в състояние да убеди и най-големия скептик, че мюзикълът може да бъде смешен, увлекателен и екстравагантен. В „Блус брадърс” е и една от малкото роли на Кари Фишър в най-силните й години освен тази на принцеса Лея в „Междузвездни войни”.

Тематичната седмица „Ах, този мюзикъл” продължава традицията за развитие на фестивала „Киномания” след успешния формат Танц филм фест, който представи подбрана селекция от филми, свързани с класическото и модерно танцово изкуство. Вдъхновението за „Ах, този мюзикъл” идва от последното издание на „Киномания”, което продуцентите от НДК отчитат като най-успешното през последните 10 години - само прожекциите в Зала 1 бяха посетени от над 16 300 зрители. Пълната програма по дни и часове на „Ах, този мюзикъл” предстои да бъде обявена скоро.