Музиката загуби един брилянтен пианист и композитор - на 85-годишна възраст почина големият Хорас Силвър

Музиката загуби един брилянтен пианист и композитор - на 85-годишна възраст почина големият Хорас Силвър

На 18 юни на 85-годишна възраст ни напусна големият пианист и композитор Хорас Силвър, чието име свързваме със стила "хард боп". Хорас започва кариерата си като тенор саксофонист, а след това преминава към пианото. Стан Гетц е този, който забелязва първоначално таланта на Силвър и го насърчава да се премести от Кънектикът в Ню Йорк през 50-те години. Така Хорас Силвър сформира трио и започва да свири в Blue Note Jazz Club. Първите си записи за компанията Blue Note легендарният музикант прави през 1952 г., като в техния каталог са включени класически албуми на Силвър, сред които Song For My Father, The Cape Verdean Blues, Horace-Scope и Six Pieces of Silver. Сред най-известните произведения на Силвър са пиеси, превърнали се в джаз стандарти: Doodlin', Peace, Song For My Father, Lonley Woman, The Cape Verdean Blues и др.

Семейството на Хорас Силвър произхожда от островите Кабо Верде и традиционната музика от този край на света оказва голямо влияние върху композициите на пианиста. В своята автобиография той пише: "Понякога в нашата кухня се провеждаше парти с танци в събота вечер. Жените пържеха пиле и правеха картофена салата. Мъжете отваряха бутилки с уиски и бира и канеха всичките си приятели да дойдат и да се забавляват."

За Хорас Силвър басистът Крисчън МакБрайд казва следното: "Музиката на Хорас Силвър винаги е била символ на това, което джаз музикантите проповядват без задължително да го практикуват - и това е простотата. Тя бързо се влива в кръвта ти и е лесна за разбиране. Простотата е свързана с корените и дълбоките емоции."

  • В памет на Хорас Силвър в предаването "Следобедни импровизации" в петък ще ви припомним някои от най-известните композиции на големия музикант.