Музиката в Рая никога не е била по-красива отсега: майсторът на хармониката Тутс Тилеманс почина на 94-годишна възраст

Музиката в Рая никога не е била по-красива отсега: майсторът на хармониката Тутс Тилеманс почина на 94-годишна възраст

„Почивай в мир, Тутс Тилеманс. Благодаря ти за това, че ме поставяше между усмивката и сълзите докато те слушах. Музиката в Рая никога не е била по-красива отсега.“ – това написа шведският пианист Якоб Карлсон часове след новината за смъртта на големия белгийски музикант Тутс Тилеманс. Той почина по-рано днес на 94-годишна възраст. През последния месец музикантът беше в болница след падане, но всъщност е починал от старост в съня си тази нощ – съобщи мениджърът му.

Тутс Тилеманс беше гордост за родината си Белгия. Той беше един от най-известните белгийски музиканти, постигнал световен успех. Тилеманс започва кариерата си, свирейки на акордеон и китара, а впоследствие се насочва към хармониката. През 1952 г. заминава за САЩ, където става член на Charlie Parker's All-Stars и работи с Майлс Дейвис и Дайна Уошингтън. През годините е свирил с Ела Фицджералд, Оскар Питърсън, Бил Евънс, Джако Пасториъс, Пат Матини, Джо Пас, Шърли Хорн и мн. др.

Негови изпълнения звучат в десетки филми, сред които „Среднощен каубой“ и „Френска целувка“. Тилеманс е автор на известната тема Bluesette, която се е превърнала в джаз стандарт. През 2009 г. музикантът беше награден с най-престижното американско отличие за джаз - „Майстор на джаза“, което се връчва от Националната фондация за изкуствата на САЩ. През 2012 г. белгийската легенда отпразнува 90-ия си рожден ден в Jazz at Lincoln Center. В събитието участваха имена като Хърби Хенкок и Елиане Елиас. Тутс Тилеманс се отказа от активна концертна дейност през март 2014 г., но след това излезе на сцената още няколко пъти.