„Музиката ни се ражда на път“: вокалистката Луси Удуърд и свирещият на 7-струнна китара Чарли Хънтър започват европейско турне от София

„Музиката ни се ражда на път“: вокалистката Луси Удуърд и свирещият на 7-струнна китара Чарли Хънтър започват европейско турне от София

След самостоятелното гостуване в София на китариста Чарли Хънтър, клуб Joy Station го посреща с вокалистката Луси Удуърд за концерт с барабаниста Ник де Браун на 27 февруари от 20:30 ч. Вратите отварят в 19 ч. Джаз ФМ е медиен партньор.

И двамата имат богати и разнообразни кариери преди да започнат да работят заедно. Луси Удуърд е от музикално семейство, учи джаз в музикално училище в Ню Йорк, първия си звукозаписен договор сключва през 2003 г. с компанията Atlantic, а особено популярна става с участието си в саундтрака към филма „Ледената принцеса“ и в албума Family Dinner – Vol. 1 на Snarky Puppy, който печели наградата „Грами“. Продължава сътрудничеството си с лидера на формацията Майкъл Лийг, прави турне с Pink Martini и пее с оркестъра на Институт „Хенри Манчини“, а сред изпълнителите, в чиито песни се включва като беквокалист, са Барбра Страйсенд, Шака Кан, Селин Дион, Джо Кокър, Род Стюарт и Ренди Джаксън.

Чарли Хънтър свири на специално направена за него 7-струнна китара, на която изпълнява едновременно мелодичната и бас линията. Веднага след дебюта си през 1993 г. подписва договор с компанията Blue Note, с която остава в продължение на 6 години и има записи с артисти като Нора Джоунс. Крисчън Макбрайд, Джон Мейър, Snarky Puppy са сред другите музиканти, с които Чарли Хънтър е в студиото и прави турнета.

Двамата с Луси Удуърд се срещат случайно, за да са заедно вече две години. В България те ще свирят с нидерландския барабанист Ник де Браун, който е част от групата на Роби Лакатош. Концертът в София е началото на европейското им турне, което ще ги отведе после в Хамбург, Амстердам (Conservatorium), Лондон (Guildhall School of Music и Jazz Cafe) и в няколко града на Италия.

  • Интервюто на Светослав Николов с Луси Удуърд и Чарли Хънтър можете да чуете чрез бутона „Аудио“ и да прочетете по-долу:

В музиката ви има сила и светлина. Какъв е техният източник, какво е вашето вдъхновение?
Чарли: Отговорът е в дългите години на свирене, а преди това отраснах с блус музиката. Селектирахме репертоара постепенно, защото първо направихме турне, а след това записахме първия си албум. Така че имахме време да изпробваме всичко преди да го запечатаме на диск.

Много ми харесва дълбочината във вашите интерпретации на блус песни. Как намирате сила за самите вас, за да ни я предадете след това чрез музиката?
Чарли: Всичко идва от многото години на изнасяне на хиляди концерти и от всеотдайното посвещение в служба на музиката. Свирил съм с много по-възрастни от мен музиканти, така че продължавам традиция, която се е предавала от поколение на поколение. В това има много сила.
Луси: Съгласна съм с Чарли. Непрекъснато усъвършенстваме своите умения и след това тръгваме на път и се срещаме с хората. Така най-добре откриваш кой си и какво е твоето място в света. А да запишем албум е подаръкът – този толкова приятен момент в края на цялото преживяване. Натрупването обаче става при непрестанното пътуване за безброй концерти всяка вечер.

Блус музиката е за преодоляването на трудностите, след което животът за всички е по-добър. Как блусът прониква в нас и ни дава заряд да направим света около себе си по-хубаво място?
Чарли: Всяка музика го прави, стига да я изпълняваш с чисто сърце. Тогава ставаш част от решението. Ако с откровено чувство изсвириш музиката на прочутите български женски хорове, отново ще дадеш на света онова, от което той има нужда.
Луси: Миналата седмица слушахме женски народен хор от България, а преди години бях на концерт на най-прочутия ви такъв състав. Искам да се потопя в музикалната атмосфера на България преди да пристигнем при вас. Тези изпълнения толкова силно въздействат и са тъй вълнуващи, че дали говорим за тях или за блус, това е музика, която лекува душата. Защото е толкова хубава!

Разкажете ни за вашата среща – какво открихте един в друг, което ви събра в дуо?
Чарли: Истината е, че и двамата можем да шофираме 12 часа без почивка и веднага след това да сме на сцената! (Смее се.)
Луси: О, я стига! Чарли трябваше да направи турне в САЩ с младата певица от Мексико Силвана Естрада, с която подготвяха албум. Но не й дадоха виза и тя не можа да дойде. Общ приятел ни запозна и Чарли веднага ме попита дали съм готова след четири дни да тръгна на турне с него. Аз можех, така че веднага направихме нов репертоар, който отговаря на творческите търсения и на двамата. Както не се познавахме, така за няколко дни се подготвихме и поехме на път. Всеки ден добавяхме нови и нови песни. Първо основно той свиреше инструментална музика и аз от време на време се включвах с мое изпълнение. С разширяването на репертоара ни вече си направихме пълноценна програма. Още в първата седмица на турнето ни разбрахме, че искаме да запишем плоча.

Как правите една песен ваша? Как решавате, че искате да я предложите на хората в своята програма?
Луси: Чарли търси различни неща от мен – слуша песента с идеята за груув, който при него освен това е много силен. Той свири на инструмент, който съчетава в едно китара и бас, и затова търси точно този елемент. Аз се интересувам от текста и мелодията – искам с песента да разказвам история, а музиката да е такава, че да ви пленя с нея – дори темата да е кратка и простичка. Това са малките неща, които всеки от нас търси в една песен. И когато тръгнем на път, разработваме песента, вникваме във всеки акорд и при поднасянето й на публиката разбираме силата на нейното въздействие. Всяка вечер е различно. Да си музикант е наистина приятно преживяване, защото постоянно се развиваш.

Въведете ни в атмосферата на предстоящия си концерт в София. Какво ще преживеем?
Луси: Ще свирим много музика от албума, който излезе съвсем наскоро – Music! Music! Music! А днес е последният ден на записи за новия ни албум – веднага след края на нашето интервю влизаме в студиото. Той ще излезе през май. И от него ще имате възможността да чуете няколко песни. Всички са кавъри – евъргрийни от поп, блус и соул музиката, които претворяваме в характерния за нас стил. А заглавията ще запазя като изненада.