„Музиката ни радва, споделя и сближава. Всичко, което правим, е в нейно име” – това са Moonlight Breakfast, представени от вокалистката Кристи

„Музиката ни радва, споделя и сближава. Всичко, което правим, е в нейно име” – това са Moonlight Breakfast, представени от вокалистката Кристи

Тяхната музика е за хубавите ни преживявания и за трудностите в живота – и за всичко, което е между тях. „Но това е музиката. Тя позволява на хората да се изразят и да се свържат с другите хора.” – казва в интервю за Джаз ФМ Кристи от румънската джаз и ритъм енд блус група, популярна със своето клубно звучене – Moonlight Breakfast. И двамата в състава – тя като вокал и Базукас като продуцент, барабанист и кларинетист, споделят обща възпитана у тях още като малки любов към музиката, а сега вече – и общ житейски път. За силата на музиката Кристи е убедена: „Музиката дава утеха. Тя има способността да те накара да се чувстваш добре.” Двамата намират красотата навсякъде около себе си и я изразяват в своите песни в ретро-електро звучене. Това е една от причините за голямата им популярност, а за останалото, което е нужно, Кристи обяснява: „Най-важното е да си честен към себе си. И също така да вярваш в себе си, да не се предаваш, да знаеш защо правиш това, което правиш.”

Музиката ви е толкова свързана с чувствата. Какво мислите за музиката като средство за изразяване на емоции и като покана към слушателя да достигне до най-големите дълбочини на сърцето и душата си?
Започнахте от най-същественото! Да, музиката ни е за чувствата. Ние не си задаваме въпроса каква искаме да е музиката ни, но, да, тя изследва най-различни емоционални състояния. Тя е за хубавите ни преживявания и за трудностите в живота – и за всичко, което е между тях. Но това е музиката. Тя позволява на хората да се изразят и да се свържат с другите хора. Не знам дали това е нашата музика конкретно или музиката въобще.

Точно за това така обичаме музиката!
И ние!

Как преценявате подкрепата, която музиката ни дава? Казахте, че в своите песни разказвате и за трудностите в живота, но това са трудности, които преодоляваме. Как музиката може да ни помогне да оцелеем и да усетим най-пълноценно живота?
Музиката дава утеха. Тя има способността да те накара да се чувстваш добре. На мен ми действа по този начин, но и за другите е така. Всяка песен събужда чувства. Не е задължително това да се случва под въздействието на текста. Просто това е естествената реакция на музиката, която слушаш.

Музиката ни посочва колко много красота има в света. И това с особена сила важи за вашите песни.
Благодаря!

Къде намирате красотата в живота?
Ние сме в такъв етап от живота си... Говоря в множествено число, защото включвам и Базукас – ние сме семейство с него – и двамата споделяме общи преживявания. Той е процудент, барабанист и кларинетист... Двамата намираме красотата навсякъде около себе си. Много се радвам, че сме в такъв етап от живота си, когато наистина можем да оценим всичко в него. Всичко, което правим... Въпросите ви са толкова...

Това чувствам, когато слушам музиката ви.
Приятно ми е да го чуя. Думите Ви ме правят щастлива. Това е най-голямото удовлетворение за твореца. Всъщност най-голямото удовлетворение за всеки. Когато започнахме да се занимаваме с музика, не го направихме, за да променяме живота на хората. Базукас се потопи в музиката, защото това е семейна традиция. Той още от малък свири и чувства музиката като нещо толкова естествено за себе си. А на мен баща ми е барабанист. Така че и двамата сме отраснали с музика. Ние започнахме да правим това, което обичаме, без да се замисляме за въздействието върху другите. Важното бе да можем да изпълняваме музика и да получаваме отзиви, като вашите. Това е наистина прекрасно! Много е ценно за нас. Благодарим Ви!

Благодаря и аз! Честността, с която създавате своята музика е част от нейния успех. Но какво още е нужно на млада група като вашата да блести на музикалната сцена – да бъде открита и оценена от публиката, да я привлече към себе си. Какво можете да ни разкажете от вашия опит?
Най-важното е да си честен към себе си. И също така да вярваш в себе си, да не се предаваш, да знаеш защо правиш това, което правиш. Ние създаваме музика, защото това ни е много приятно – да пишем, да сме на сцената пред публика или да записваме в студиото. Толкова искрено сме увлечени от музиката и правим всичко в нейно име... И може би хората оценяват това. За твореца е най-важно да вярва в себе си и да е искрен.

Как ще изпитаме тези усещания по време на концерта ви в България?
Нямаме търпение да се срещнем отново с публиката в България. Веднъж сме били във вашата страна – участвахме на фестивал, така че очакваме това по-различно преживяване сега в София. Шоуто е разнообразно и е истинско преживяване, което ще оцените, когато дойдете да го видите. Винаги ни е много хубаво да сме на живо пред публиката – всъщност всичко досега сме го направили, за да имаме тази непосредствена връзка със слушателите. Затова и приобщихме невероятна група талантливи визуални артисти, които създават триизмерни ефекти. Те са автори на една наистина въздействаща оригинална визуална среда. Това е, защото не танцуваме много на сцената... (Смее се.) Така че концертът ни няма да е само за слушане, но и за гледане.

  • Интервюто на Светослав Николов с Кристи от Moonlight Breakfast можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху снимката към публикацията.

Групата Moonlight Breakfast ще участва в първото издание на NightLive – концептуални вечери с над 6-часова музикална селекция, поне две изпълнения на чуждестранни групи и проекти на български артисти и диджеи. В партито на 20 февруари в „Студио Орфей” ще се включи и 24-годишният американец от Детройт с псевдоним GriZ, популярен със своя електро-соул и притегателния звук на неговия саксофон. Част от връзката му с огромната публика, която изпълва фестивалните терени по целия свят, за да танцува на неговата музика, е че предостави последните си два албума за свободно разпространение. Организатор на NightLive е EventEase.