„Музиката на Латинска Америка” с Quarto & Friends на 9 юли в зала „България”

„Музиката на Латинска Америка” с Quarto & Friends на 9 юли в зала „България”

Quarto Quartet подготвят свой нов проект в началото на юли заедно със Софийската филхармония, със съдействието на посолствoто на Република Аржентина и на Н.Пр. посланик Гийермо Асрак.

В тон с лятното настроение музикантите канят на 9 юли столичната публика на концерт „Музиката на Латинска Америка” под диригентството на Алехандро Дуалде (Аржентина, Италия). Винаги активните Quarto Quartet и младият диригент отдавна обмислят идеята да представят концертна програма от премиерни за България творби на латиноамерикански композитори. Изборът на дата съвпада с деня, в който Аржентина празнува независимостта си. Благодарение на подкрепата на Софийската филхармония концертът в зала „България” ще бъде музикален празник за всички, които се чувстват привлечени от характерния език на мелодиката и ритъма на Мексико и Аржентина. Музиката, която ще прозвучи, е от аржентинските композитори Луиз Хианео и Астор Пиацола, а Мексико ще присъства с творби от Силвестре Ревуелтас, Хосе Пабло Монкайо и Артуро Маркес.

За концерта към Quarto Quartet се присъединяват техни приятели от най-добрите оркестри в София, разраствайки състава до камерен оркестър. Творбите на Ревуелтас, Монкайо, Маркес и Хианео са специално адаптирани за този концерт от маестро Дуалде. Концерта за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола ще бъде изпълнен в оригиналната си версия със солист аржентинския бандонеонист Матиас Гонзалес, който пристига в България за първи път. Концертмайстор е отново Иван Пенчев (лицето на Quarto Quartet), който споделя, че за музикантите е истинско удоволствие да свирят такава специфична музика, която, макар идваща от другия край на земното кълбо, е близка до темперамента на българите и се възприема с ентусиазъм, както от професионалните музиканти, така и от меломаните.

Началният час на концерта е 19:30 часа. Билетите за „Музиката на Латинска Америка” са вече в продажба на билетната каса на Софийската филхармония в зала „България”, в „Дюкян Меломан” (ул. „6 септември” №7а) и онлайн на ticketplus.bg. Те са на цени от 8 до 20 лева.

С този концерт Quarto Quartet приключва поредния си успешен сезон. Проектите, които съставът представи, бяха в партньорство със Софийска филхармония, чийто 85 годишен юбилей бе лайтмотивът в афиша й през целия сезон 2013 – 2014 г.

Паралелно с подготовката за концерта „Музиката на Латинска Америка” Quarto Quartet записват музика за диск с пианиста Христо Казаков, а през новия сезон ги очаква съвместно турне в Швейцария. На 11 юли по повод Международния ден на бандонеона и 100-годишнината от рождението на Анибал Троило Quarto Quartet свирят танго на организираната от Асоциация Tango.bg милонга в Камерна зала „България”, с участието на аржентинска танго двойка.

Алехандро Дуалде е роден в Аржентина в семейство с италиански корени. Той е диригент, музикант, режисьор, композитор, изпълнител и преподавател. Дейността му като диригент започва с Младежкия оркестър „Либертадор Сан Мартин”, където е асистент на маестро Марио Бензекри. След като завършва оркестрово дирижиране в Аржентинската национална консерватория, той продължава обучението си в Италия. Забележително е редовното му участие в престижната Accademia Musicale Chigiana', където учи при маестро Джанлуиджи Джелмети. Като саксофонист и китарист той е гостувал с различни ансамбли в Буенос Айрес. Има записи за киното и телевизията. Благодарение на своя опит в издаването на нотен материал той е поканен от аржентинската асоциация El Dorado да бъде лектор на Международния фестивал на младежките оркестри в Буенос Айрес. От декември 2012 г. Алехандро Дуалде живее в София, като работи с „Нов симфоничен оркестър” и Камерна опера – Благоевград.

Матиас Гонзалес е роден през 1981 г. в Буенос Айрес и е популярен изпълнител на бандонеон, като има многобройни участия в проекти с най-големите световни танго оркестри, както и с известни камерни танго формации. След завършване на музикалното си образование в Аржентина той продължава обучението си в Париж, където изучава композиция и дирижиране. Има своя солова кариера с редица турнета по цял свят, както и участия в програми на едни от най-известните концертни зали в света – ColónTheater (La Coruña), Concertgeböw (Amsterdam), Bordeaux and Lyon operas и много други.

Quarto Quartet е български камерен състав за класическа и модерна музика, с проекти, радващи се на голям успех. Негови участници са водещите музиканти – концертмайстори и водачи на оркестрите на Софийска филхармония, БНР, Софийски солисти, „Квартет Димов” и др. Създаден като клавирен квартет през 2005 г. от Иван Пенчев (цигулка), Дарина Василева (пиано), Татяна Тодорова (виола) и Стоян Божков (виолончело), днес съставът следва линия на развитие, в чиято основа е динамиката. Често Quarto променя състава си от дуо до камерен оркестър, като това прави възможно изпълнението на разнообразни програми. На Quarto Quartet гостуват най-големите имена в музикалния свят. Съставът е официален партньор на Софийската филхармония и през 2011, 2012 и 2013 г. изпълни редица самостоятелни концерти в залите на Концертен комплекс „България”. Quarto Quartet представи официално България в Брюксел през 2011 година със своя програма в зала „Йехуди Менухин” на Европейския парламент, където прозвучаха клавирните квартети на Малер, Пипков и Брамс. Квартетът има десетки успешни концерти в страната и чужбина, записи за БНР и БНТ, а музикантите са лауреати на множество международни и национални конкурси – „Виенявски” в Полша, „Коциян” в Чехия, „Владигеров” и „Музиката и земята” в България. За качествените интерпретации, които Quarto Quartet представят, съставът бе отличен с награди от престижни международни и национални конкурси – „250 години Моцарт” – 2006 г., „Конкурс за Австрийска музика” – 2008 г., „Марин Големинов – 2008 г., „Йоханес Брамс – 2010” в Австрия и други.