Музиката като мост към други изкуства – започва четвъртият сезон на „Камерна сцена Пловдив”

Музиката като мост към други изкуства – започва четвъртият сезон на „Камерна сцена Пловдив”

Под мотото „Отвъд музиката”, четвъртото издание на „Камерна сцена Пловдив” ще ни представи тази пролет три концерта, които съчетават различни изкуства. „Идеята е да покажем как музиката може да вдъхнови други на пръв поглед несвързани с нея изкуства.” – каза пред Джаз ФМ организаторът – джаз вокалистът Петър Салчев.

Начало на изявите поставят актрисата Мая Новоселска и пианистът Антони Дончев с „Малко театрален концерт” на 28 март от 18 ч. в Първо студио на Радио Пловдив. През април в синтеза на изкуствата се включват музикантите от „Голдън проджект” и художникът Дончо Дончев – докато джаз формацията изпълнява пиесите от дебютния си албум Seventh Sense, художникът ще рисува. През май виртуозният цигулар Мичо Димитров ще разчупи традиционния формат цигулка – пиано, представяйки безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. В „Мичо Димитров и приятели” маестрото ще музицира със свои млади колеги от Пловдивската филхармония. Мичо е и блестящ художник – от 2012 г. насам е реализирал пет самостоятелни изложби и има три участия в съвместни експозиции в България и Холандия. За негов съвместен проект с Васил Петров и Юлиана Павлова можете да си припомните на сайта ни тук.

През годините „Камерна сцена Пловдив” представи Милчо Левиев, Марио Станчев, Ангел Заберски, Христо Йоцов, Веселин Койчев, Вики Алмазиду, Мирослава Кацарова и много други. Традиционен домакин на концертите е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив. Следващият сезон ще е наесен.

Тогава и в нова форма ще се проведе 11-о издание на Джаз фестивала в Пловдив. Концертите ще са на две сцени – основна и младежка. По Джаз ФМ Петър Салчев каза, че преговорите с водещите музиканти все още не са приключили, но елемент от тяхното гостуване у нас ще бъдат майсторски класове с младите български изпълнители и съвместен финален концерт. Музикалната програма ще бъде съпътствана от кинофестивал, посветен на едни от най-големите имена на джазовата музика. „Смятам, че това е нов, съвременен подход, който завършва изцяло идеята за това хората да не са само публика, консуматори, а на практика да участват.” – каза Петър Салчев по Джаз ФМ.

Снимка: „Камерна сцена Пловдив”