"Музиката е като храната." - твърди една от най-нашумелите млади соул и джаз певици Лора Мвула и ни призовава да помогнем на дигиталното поколение да се научи да слуша

Година след като издаде дебютния си албум Sing to the Moon Лора Мвула се превърна в едно от най-успешните нови имена на световната соул и джаз сцена. Сред признанията за таланта й бяха номинациите за наградите "Брит" и Mercury Prize. Двайсет и осем годишната певица и пианистка завършва Консерваторията в родния си град Бирмингам. Преди да даде тласък на музикалната си кариера тя композира музика на компютъра си и работи като учителка. Преди няколко дни Мвула издаде втория си проект, който представлява нов прочит на предишния й албум, като този път репертоарът звучи по-богато и се разгръща по нов начин благодарение на холандския The Metropole Orkest.

Лора Мвула дава заявка за сериозна кариера не само с този проект, но и с начина, по който гледа на музиката. В интервю за The Independent от началото на този месец тя твърди, че за хората в XXI век става все по-трудно да възприемат цялостно музиката и да се концентрират върху конкретно произведение. "Да се научиш да слушаш е точно толкова важно, колкото да се научиш да пееш или да свириш." - казва вокалистката и обяснява: "Нужна е дисциплина, за да слушаш, а ние вече не правим това. Половин час на седмица, отделен само за слушане на музика в училищата, би било едно добро начало." Според Мвула е добре на децата да бъде обяснено, че силата на звука не е всичко: "Преди бях свикнала да слушам музика много силно, но осъзнах, че, за да оцениш музиката, не е нужно да пукаш тъпанчетата си."

"Смятам, че е важно да отделяме специално време за слушане, не само да използваме музиката като фон докато се храним. За мен "специално време за слушане" звучи като да попаднеш в рая." - продължава Лора Мвула и заключава: "Музиката е като храната. Не е добре да стоиш прав и да се храниш. Ако не седнеш да ядеш и да се насладиш, храната никога няма да ти се стори пълноценна. Нуждаете се от време и пространство, за да се фокусирате и концентрирате върху музиката."