Музиканти от няколко континента и стилово разнообразие в програмата на 17-тия Международен джазов фестивал в Банско

Музиканти от няколко континента и стилово разнообразие в програмата на 17-тия Международен джазов фестивал в Банско

На 8 август е тържественото откриване на Международния джазов фестивал в Банско. Най-голямото лятно музикално събитие в България отново ще събере елитни музиканти от няколко континента. Ще чуем и видим изпълнители от Великобритания, САЩ, Бразилия, Франция, Полша, Германия, Унгария, Италия, Израел, Австрия и България. По традиция в програмата са представени различни течения в джаза, както и музика на границата между жанровете.

Сред имената, които публиката добре познава, са британците от популярната джайв и суинг група „Джайв Ейсес“. Музикантите са известни с ефектното си сценично присъствие. В България отново ще пристигне Кенди Дълфър, наричана в началото на кариерата си “момичето на Принс”, а днес - „кралицата на саксофона“. Още няколко великолепни джаз дами ще удостоят с присъствието си сцената в Банско. Бразилската пианистка и певица Таня Мария, Чайна Моузес (дъщеря на Ди Ди Бриджуотър), младата вокалистка Ийока, Росела Грациани … Към тях трябва да добавим и българските джаз вокалистки Камелия Тодорова и Стефка Оникян. Г-жа Оникян представя и няколко млади джаз изпълнители – нейни студенти от Музикалната академия. Гостите на фестивала ще чуят и красивия глас на Хюбърт Табс (бившия вокалист на „Тауър ъф пауър“), Васил Петров, Биг Бенд – Благоевград, „Дърти Пърчес“ и „Магнетик“ от България.

В първата вечер фестивалът ще отбележи 50-тата годишнина от основаването на оркестър „София“, като на сцената ще се появят някои от музикантите, участвали в състава през годините. Специален гост ще бъде Йорданка Христова, която ще изпълни малко известни песни от своя репертоар. В съпътстващата програма на фестивала е включен филмът на режисьора Росен Елезов „Оркестърът на София“. Предвидени са също така изложби, лекции и концерти на други открити сцени в града.

За меломаните, които не признават жанровите граници, са предвидени два класически концерта - на 6 и 7 август. На фестивалната сцена в Банско ще свирят известните пианисти проф. Йовчо Крушев и Александър Хинчев (наш сънародник, който живее в Германия).

Седемнайстото издание на Джазовия фестивал в Банско ще продължи до 13 август. Концертите започват в 19 часа на площад „Никола Вапцаров“.

На снимката: холандската саксофонистка Кенди Дълфър.