Музиканти от цял свят за 13-и път ще се състезават на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ

Музиканти от цял свят за 13-и път ще се състезават на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ

Млади таланти от цял свят отново ще се съревновават на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. 13-ото му издание тази година ще се проведе от 11 до 18 май, а победителите ще си разделят награден фонд от 7 000 евро. Участниците могат да бъдат на възраст до 40 години (трябва да са родени след 1 май 1979 г.). Крайният срок за кандидатстване е 10 февруари. В журито отново е програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов.

Международният младежки джаз конкурс в Букурещ традиционно събира участници от различни континенти, които на първия от двата присъствени етапа – полуфиналите, изнасят състезателни концерти в зала. Вторият елемент от оценката е представянето им на клубна сцена. Вечерите продължават с джем сешън, в който се включват всички желаещи. До финала, който е в основна концертна зала в румънската столица, се допускат между трима и петима участници и на него се определят носителите на наградите – за най-добра група, за най-добър инструменталист или инструментална формация и за най-добър вокалист.

През 2016 г. голямата награда спечели американското трио Triism, което изпълнява етно джаз на основата на българския фолклор.

Американците от Triism импровизират върху българския фолклор: „Музиката ви е толкова интересна, толкова различна от всичко друго!“

През миналата година лауреати станаха музикантите от MG3 Jazz Organ Trio.

В журито на конкурса традиционно влизат композитор, музикант/преподавател и журналист. За да помогнат в развитието на таланта на участниците, членовете на журито водят работилници и семинари.

Таксата за участие е в размер на 120 евро на формация, а организаторите осигуряват нощувки на преференциални цени.

Международният младежки джаз конкурс в Букурещ е част от Europa Fest, организиран от JM Events. Фестивалът е акредитиран от Европейската фестивална асоциация със знака „Европа на фестивалите, фестивалите за Европа“.