Музиканти от 11 държави в новото издание на „Пиано екстраваганца“

Музиканти от 11 държави в новото издание на „Пиано екстраваганца“

Основаният от Людмил Ангелов фестивал „Пиано екстраваганца“ тази година ще ни срещне с музиканти от България и от още 10 държави. Освен обичаният пианист, в програмата от наша страна се включват още Александрина Пендачанска, Марио Хосен, Виктория Василенко и Живко Петров. За концерти пристигат изпълнители от 10 държави, сред които Антон Никулеску от Румъния, Мариан Собула от Полша, Верустиния Щур-Овчинникова и Иля Овчинников от Русия, Никола Бурдонкъл от Франция, София Хасе и Едуардо Домингес от Испания, Марко Скиаво и Серджо Маркеджани от Италия.

Осмото издание на „Пиано екстраваганца“ ще се проведе от 28 септември до 1 декември. На ключови места за музика в София, сред които са Централният военен клуб, зала „България“ и камерна зала „България“, меломаните ще могат да се насладят на рецитали, камерни и един симфоничен концерт. Специални акценти в осмото издание на фестивала са събитията в сътрудничество със Софийската филхармония – на 15 ноември е симфоничният концерт със солисти дуото Скиаво-Маркеджани от Италия, Виктория Василенко и Людмил Ангелов под диригентството на Росен Гергов, а на 1 декември е песенната вечер със звездното участие на Александрина Пендачанска, Людмил Ангелов и инструменталисти от оркестъра. На 30 септември от 10 до 19 ч. в Централния военен клуб ще се проведе Ден на отворените врати „Приятели на пианото“. Желаещите да вземат участие в открит урок с маестро Людмил Ангелов трябва да попълнят регистрационен формуляр.

Пълната програма на фестивала можете да видите на сайта му.

Людмил Ангелов пред Джаз ФМ

За „Ден на отворените врати“ на 30 септември от 10 до 20 ч. в Централния военен клуб

Това е ден, посветен изцяло на децата. Даваме възможност те да дойдат и да се докоснат до един много хубав роял на сцената. Имаме различни инициативи – открити уроци, които давам на предварително записали се млади пианисти, открита сцена за всички, които искат да изсвирят нещо, концерти на деца от Музикалното училище и на наградени участници в моя майсторски клас в НБУ, срещи с артисти, които гостуват на фестивала, с видни педагози. Във всеки един момент от 10 до 20 ч. има по нещо. Много сме щастливи от факта, че в този ден на отворените врати миналата година имахме много посетители, а усмивките на децата и на техните родители ни показаха, че сме на прав път. Много е важно е да запалим искрата на музиката в сърцата на малчуганите. Ако те започнат уроци по пиано, целта ни е постигната. Макар и да не станат професионални пианисти, важно е да развият уменията си. Има интересни изследвания как свиренето на пиано дава нова перспектива на изграждането на човешкия мозък, защото еднакво участват и двете ръце. Това е прекрасен тренинг на мозъка, когато трябва да преодолееш трудността да правиш две различни неща с двете си ръце.

За българската премиера на класически концерт в джазов стил

На 15 ноември за първи път в България ще изпълня музиката на Николай Капустин, която е на ръба между класиката и джаза, повече в посоката на джаза. В нея всичко, което звучи като импровизация, е изписано на нотите до последния детайл, но звучи определено като мейнстрийм джаз. Това ще е първото изпълнение в България на този клавирен концерт, писан в края на ХХ в. Аз съм неговия първи изпълнител в света. Световната му премиера направих в Испания и впоследствие го свирих и в много други държави.

На симфоничния концерт с участието на Софийската филхармония на 15 ноември в зала „България“ от 19:30 ч. клавирно дуо Марко Скиаво – Серджо Маркеджани от Италия ще изпълни Концерт за две пиана и оркестър в ми-бемол мажор KV365 от Моцарт. Виктория Василенко ще направи българската премиера на Концертино в класически стил за пиано и оркестър, опус 3 от румънския композитор Дину Липати, а Людмил Ангелов ще представи премиерно у нас Концерт за пиано и оркестър № 4, опус 56 от Николай Капустин.

За удовлетворението „Пиано екстраваганца“

Фестивалът стана част от есенния културен афиш на София. Аз се гордея с това, което сме направили. След много концерти хора от публиката са идвали да ми кажат: „Каква прекрасна музика ни донесохте и колко е хубаво, че има един различен фестивал, който ни позволява да чуем тези нови за нас произведения, тази музика, която не сме имали друг шанс да чуем.“ Това е наградата, виждаш, че си изпълнил една мисия, че си стигнал до хората, че си ги развълнувал, че си им дал нещо по-различно.

Фестивалът представя нетипични проекти и музика от всички жанрове. И за в бъдеще това е нашата посока. Независимо от всички трудности ще продължим напред и ще продължим да даваме музика на хората.

Събитието има и социална значимост – отваряме врати за младите хора и за пенсионерите, включително с безплатни билети в някои случаи. Опитваме се да допуснем абсолютно всички до това, което правим. Част от него е и образователната ти инициатива „Ден на отворените врати“. Това е низ от факти, които подкрепят идеята, че правим промяна. Тя не е толкова видима и бърза, но искрено се надявам, че ще е значима, което е и нашата цел.

Чувствам промените в усещанията на хората, в пулса на града, но те са процес. Надявам се той да се задълбочи. Това, че на фестивала идват и хора от чужбина, които имат интерес към определени концерти или изпълнители, показва, че той излиза на международната сцена.

  • Цялото интервю на Светослав Николов с Людмил Ангелов с много подробности за новото издание на организирания от него фестивал „Пиано екстраваганца“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

От основаването си насам „Пиано екстраваганца“ събира повече от 4000 гости и над 25000-на аудитория. Най-важната цел на организатора – фондация „Пиано екстраваганца“ на Людмил Ангелов, е възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение на концертите от фестивала от реномирани артисти и млади дарования. Затова и форумът има признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община и се организира с подкрепата на министерствата на културата и на отбраната, Столична община и фондация „Америка за България“ и в партньорство със Софийската филхармония. Джаз ФМ е медиен партньор.