„Музикалните паркове на София“ – проект за класическа музика и сцена на млади таланти

„Музикалните паркове на София“ – проект за класическа музика и сцена на млади таланти

Четири млади и талантливи инструменталистки от струнната формация „КвартетЪТ“ участват в проекта “Музикалните паркове на София”, който представя класическата музика в красивите централни и периферни градини и паркове на София. Това са: Яна Зеленогорска (цигулка), Венета Гудева (цигулка), Михаела Павлова (виола) и Йоанна–Мария Колева (виолончело).

До момента те са свирили в парк „Гео Милев“, Борисова градина, квартал „Дружба“, парк „Банкя“, парк „Св. Троица“ и др. Изключително много се радват на възможността да изпълняват репертоара си сред непринудената атмосфера на откритите летни сцени пред играещи деца и отпочинали и забавляващи се възрастни. „Всеки едни концерт завършва с огромен заряд за нас. Наблюдаваме как любопитството при малките деца прераства в любов към музиката. Публиката ни не се разделя нито на социални, нито на възрастови групи. Музиката е езикът, който ни обединява ...“, споделят от „КвартетЪТ“.

Следващите им концерти са: на 4 септември, парк „Княжеска градина” от 16 ч. до 17:30 ч.; на 6 септември в Западен парк от 16 ч. до 17:30 ч и на 7 септември на Лятната сцена, Борисова градина от 16:00 до 17:30 ч. Репертоарът им е стилово разнообразен и започва с класически произведения на композиторите: Вивалди, Моцарт, Бетовен, Чайковски, Брамс и завършва с танго и филмова музика. Повече за програмата и изявите на „КвартетЪТ“ следете тяхната фейсбук страница тук.

Идеята на проекта „Музикалните паркове на София“ е популярни класически произведения да достигат до повече хора, разхождащи се сред парковете на града. Те са и сцена на младите изпълнители – обикновено студенти от НМА „Панчо Владигеров”. Проектът съчетава популяризиране и възможност за изява на младите таланти на България, насищане на градското пространство с изкуство, осигуряване на свободен достъп до култура за хора от различни социални групи, образоване на младите с акцент върху децата с идеята да се изгради в тях ценностна основа за възприемане на различни видове изкуства и привличане на нова публика към класическата музика.

Проектът „Музикалните паркове на София“ е в подкрепа на града и региона за Европейска столица на културата 2019 г.