Музикалният проект World Orchestra на Гжех Пьотровски събира традициите и мъдростта на народите. В концерта от „София джаз пик” слушаме Теодосий Спасов, „Ангелите”, Оркестъра на Класик ФМ

Музикалният проект World Orchestra на Гжех Пьотровски събира традициите и мъдростта на народите. В концерта от „София джаз пик” слушаме Теодосий Спасов, „Ангелите”, Оркестъра на Класик ФМ

Музиканти от Полша и България ще съберат древни традиции от различни култури и ще потърсят тяхното съвременно звучене на сцената на зала „България” от 19:30 ч. на 28 април на концерт от фестивала ни „София джаз пик”. Джаз ФМ, „Кантус Фирмус” и Полският институт в София представяме World Orchestra на Гжех Пьотровски с участието на Теодосий Спасов, женския хор „Български гласове – Ангелите” с диригент Георги Петков, струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио, полските музиканти Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. Това концертно пътешествие от древните корени на музиката до звука на бъдещето се провежда с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата. Концертът е включен в Европейския музикален фестивал и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Събитието посвещаваме на Международния ден на джаза. То е и в чест на 65-та годишнина на Полския институт в София. В програмата предстои да чуем оригинална музика и аранжименти от Гжех Пьотровски, който ще е диригент на концерта, и Теодосий Спасов.

Гжех Пьотровски създава World Orchestra през 2009 г., за да събере в една етно формация музиканти от различни държави. Приятелството му с Теодосий Спасов започва в София преди 18 години. На фестивала „Джаз на Одер” през 1997 г. младият Гжех печели награда, а в основната програма на фестивала участва българският кавалджия. Срещат се отново през 2000 г., когато групата на Гжех „Алхимик“ свири в Зала 1 на НДК като подгряваща изявата на великия китарист Ал Ди Меола. След това Теодосий прави турне в Полша, а през 2012 г. проектът World Orchestra – Grzech Piotrowski с участието на Теодосий Спасов гостува с голям успех във Варна в концерт от Европейския музикален фестивал.

„Уморен съм от доминиращите в света два или три вида комерсиална музика, защото хората на практика нямат избор. World Orchestra представлява група от хора, които се чувстват добре заедно. Ние се срещаме, свирим нова музика, която се опира или използва елементи от фолклора. Наш дълг като музиканти е да култивираме традицията, но и да пишем нова музика, която да остане за следващите поколения“, казва Гжех Пьотровски в интервю на Емил Войников, което можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху снимката към публикацията и по-подробно да се запознаете с него тук в секцията „Интервюта” на сайта ни. „Гжех е прекрасен музикант – той е световно име в саксофона, но също и като композитор. Той става известен още на съвсем млада възраст със своята композиция „Езерото”, която българската публика ще чуе на концерта в понеделник“, разказа в интервю за Джаз ФМ Георги Петков – диригент на женския хор „Български гласове – Ангелите”. Участието на тази формация в етно джаз проект е напълно естествено за състав, вече покорил цял свят със своето вокално изящество. Възникнала като наследник на Народния хор на Българското национално радио, групата включва в репертоара си и народни песни, и източно-православни песнопения. В биографията си тя има концерти на всички континенти, записи за холивудски продукции, участия в три концерта на Боби Макферин... „Във фолклора на народите има много мъдрост. Допирните точки с музиката могат да бъдат открити, когато с тях борави един такъв добър музикант като Гжех Пьотровски, който се отнася с разбиране и уважение към музикалните традиции на различни народи и ги обединява в единен художествен образ. Това съвпада много с моите лични виждания и стремежи като автор на такава музика в подобни проекти“, допълни по Джаз ФМ диригентът на „Български гласове – Ангелите“ Георги Петков. За своя колега и отдавнашен приятел Гжех Пьотровски той не пести комплименти: „Гжех умело съчетава различните жанрове с различните етно култури, за което му се покланям и изказвам своите възхищения“. За съвместния проект Теодосий Спасов разказва: „Това е все едно споделяне на идеи между сродни души. Гжех е прекрасен музикант и с него се свири лесно. Когато свирят двата инструмента – кавал и саксофон, се получава наистина красива линия. Освен това ние сме различни характери и много се провокираме. Аз съм доста флегматичен, а той – активен. Получава се прекрасна комбинация на спокойствие и енергия. Винаги съм смятал, че точно противоположностите раждат открития.” Обединяваща е свободната интерпретация на свободния музикален дух: „Има неочаквани моменти, които се случват за първи път в мига, в който свирим. Очаква ни свежа вълна от европейска музика”, обещава Теодосий Спасов. Своето посвещение на джаза той формулира с думите „Ако не беше джаз музиката, щях да бъда много скучен и тъжен човек. Тя ми даде свобода и възможност да открия себе си.”  Трите интервюта можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе.

Билети за концерта World Orchestra можете да закупите от ticketsbg.com и от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Касата ще работи извънредно в събота от 10 до 17 часа без обедна почивка.