Музикалната посланичка на България Влада Томова представя нова песен и започва проект в подкрепа на институции, работещи с деца

Музикалната посланичка на България Влада Томова представя нова песен и започва проект в подкрепа на институции, работещи с деца

Певицата Влада Томова, която по целия свят изпълнява автентичен български и балкански фолклор, а така също и свои авторски композиции, неслучайно е определяна като „музикална посланичка на съвременна България“. Влада живее в Ню Йорк, но остава дълбоко свързана със своите корени и това си личи и в новата й песен „Аз и сърцето ми сме едно“. Идеята за нея се ражда по време на един от многобройните й полети, този път между София и Ню Йорк. За емоционалния момент Влада разказва в интервю за Джаз ФМ: „Един път усетих, че някаква част от мен остава у дома, остава на нашата малка, прекрасна земя с хората, с които съм израснала, с местата, със сегашните ми приятели и преживявания.“ Фразата „Оставям част от сърцето си тежко в моята малка голяма страна…” се превръща в основа на песента „Аз и сърцето ми сме едно“, която се излива на един дъх при друг полет - между Ню Йорк и Сиатъл. Влада Томова е автор на текста, музиката и аранжимента, а в записа участват още Нез Ибишева – цигулка, Магдалена Петрович – виолончело, Стефан Стойков – китара, Димитър Карамфилов – контрабас и Петър Йорданов „Бъни“ – перкусии. Към песента има и заснет видеоклип, чиято официална премиера е днес.

С „Аз и сърцето ми сме едно“ Влада Томова придвижва напред идеята си да популяризира българската култура по света, от една страна, и, от друга, да продължи чрез изкуството си да изгражда мост между българите у нас и в чужбина. Като естествено продължение се явява конкурсът „Това, което правя“, насочен към творчески групи в читалища, училища, детски градини, социални домове, работещи с деца или ученици на възраст до 16 години в България. Условията за участие са следните:

1. Работата на кандидата за изминалата 2016 г. да бъде представена в кратък текст (есе) с обем до 500 думи.

2. Кратко описание на финансовата издръжка на заведението.

3. С цел илюстриране дейността на екипа от деца и ръководители могат да се приложат кратки писмени творби общо до 500 думи; до 5 броя снимки и рисунки; видео или музикални файлове в представителен отрязък общо до 3 минути.

Най-добрите участия ще бъдат разпространени чрез социалните мрежи и различни медии с цел работата на участниците да добие гласност и видимост - както в България, така и сред българските общности зад граница. От номинираните дузина учебни заведения и читалища ще бъде избрано едно, което освен обществена видимост, ще получи финансова подкрепа от средства, набрани от продажбата на песента „Аз и сърцето ми сме едно”. Всички приходи от продажбата на песента за една година след издаването й ще бъдат дарени на учебното заведение или читалище с цел подпомагане на програмите му, свързани с работата с деца.

Участвайте в конкурса „Това, което правя“, като изпращате своите материали на адрес: [email protected] в срок до 20 март 2017 г. За текуща информация следете официалната фейсбук страница на Влада Томова.

Фотография: Gil Ronen

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Влада Томова може да чуете чрез бутона „Аудио“.