Музикалната и духовната мъдрост на много народи в новото издание на Sofia Fusion Fest

Музикалната и духовната мъдрост на много народи в новото издание на Sofia Fusion Fest

Мъдростта и традициите на много народи ще ни покажат десетки музиканти в новото издание на Sofia Fusion Fest. Днес и утре негов домакин е клуб Mixtape 5. Фестивалът обединява сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев, български фолклор, реге и нюйорски джаз. „Оратница“ представят новия си албум „Фолктрон“. Сред акцентите в програмата тази година е гостуването на сръбския духов оркестър на Кристиян Азирович, който е многократен носител на голямата наградата на фестивала „Гуча“ (за най-добър оркестър и за най-добър тромпетист). В рамките на събитието в петък и в събота от 20 ч. до дълго след полунощ музикални сили ще обединят още „Тъпани и гайди“, „WakeЪп! Project“, Harlem Jazz, проект „Зората“, група „Мерудия“, хор „Кипри“ и много други. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Публиката може да бъде излекувана.“ – обещава в интервю по Джаз ФМ за първия в програмата концерт кавалджията Християн Георгиев, който се включва в Sofia Fusion Fest с групите „Мерудия“ и „Оратница“, но също така и като част от организационния екип. Кристални и тибетски купи, диджериду, флейта, кахон, тъпан и женски вокали ще възпроизведат медитативни звуци в началното събитие на фестивала от 20 ч. днес.

В 21 ч. на сцената излизат музикантите от „Мерудия“, които представят мотиви от българския фолклор в реге звучене. Концертът отбелязва завръщането в групата на Ралфи след двегодишно отсъствие.

В проект „Зората“ от 22 ч. под съпровода на виолончело хип-хопърът MD Beddahа ще ни припомни актуални и днес стихове на Ботев, Вапцаров и Гео Милев.

Излизащата на сцената в 22:45 ч. група Harry + EXo + Max е с участието на Захари Борисов (китара), EXo (Георги Пенков, въвел дъбстепа у нас) и Максим Хальов (барабани), които изследват по-дълбоките, басови измерения на музиката – дъбстеп, сайдъб, аутономик и текстеп.

Час по-късно – с акустичния джаз на проекта Harlem Jazz ще се почувстваме като в Ню Йорк в средата на миналия век с бибоп, джаз-блус и бугалу. Димитър Карамфилов, Росен Захариев – Роко, Петър Георгиев и Атанас Попов са музикантите, които ще пресъздадат тези усещания.

Кулминацията на вечерта ще настъпи в 1 ч. след полунощ с идването на сцената на сръбския духов оркестър на Кристиян Азирович, воден от виртуозния тромпетист. Съставът е добре познат у нас от няколкото успешни самостоятелни концерта в София и Пловдив, а по слава и награди се нарежда до оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович. „Музиката им ще помете абсолютно всичко. Ако има Mixtape 5 в събота, ще има и втора вечер на Sofia Fusion Fest!“ – коментира през смях Християн Георгиев. И обяснява: „Имах щастието веднъж да присъствам на техен концерт и усетих как тази сръбска страст помита.“ Съставът е носител на много награди от сръбския фестивал на духовата музика „Гуча“, а самият Кристиян Азирович има индивидуални отличия като тромпетист.

Пулсът ще успокоим на афтърпартито, в което музика ще пуска DJ Lazy Face.

Съботната вечер на Sofia Fusion Fest ще ни срещне за първи път с така наречения hang drum – ударен инструмент, създаден преди 15 години в Швейцария. Той може да възпроизведе звуци, чиито корени са в древни перкусионни инструменти като индийския гатам, африканския уду, тибетската арфа. У нас има само един такъв – и присъствието му дължим на непрестанната любознателност на перкусиониста Петър Йорданов – Бъни. „Hang drum издава космически звуци. Бъни няма да спре да експериментира!“ – каза в студиото ни Християн Георгиев. 30-минутния концерт на hang drum е под мотото Happy Hang Friends и започва в 20 ч.

В 20:30 ч. е началото на половинчасовата програма на Sustain World Ethno Band – авторска музика, представена от Борислав Ангелков (китара), Николай Николов (гъдулка) и Мариян Живков (перкусии)..

„Ако ме назначиш за политик, веднага бих радеела за обединени Балкани. Това е и отражението на музиката от албума ми „Балкански приказки“.“ – с тези думи представи проекта си Влада Томова, която живее и работи в Ню Йорк, а албума си записва с бивши колеги и настоящи приятели от колежа „Бъркли“. Песни от „Балкански приказки“, еврейски сефарадски песни от албума „Лазарската роза“, както и съвсем нови композиции Влада ще представи от 21:15 ч. с подкрепата на струнни: Димитър Карамфилов – контрабас, Стефан Стойков – китара, Маги Петрович – виолончело, Инес Ибишева – цигулка, Николай Николаев – гъдулка. Впечатленията си от първата съвместна репетиция с новите си музикални партньори Влада описа с думите: „Беше феноменално! Фюшъж в истинския смисъл на думата – много щастлив!“ Скоро Влада ще ни срещне с новата си песен, която записа с Теодосий Спасов. Сътрудничеството между двамата има предистория – през 2011 г. те излязоха на живо на сцената на Symphony Space в Ню Йорк, за да представят „Балкански приказки“.

„Всички любители на етно музиката и фюжъна ще останат доволни от музиката на WakeЪп! Project на кавалджията на „Булгара“ Костадин Генчев.“ – обеща Християн Георгиев. В този състав известни музиканти от Оркестъра за народна музика към Българското национално радио и певици и инструменталисти от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ съчетават бъларски фолклор с модерно звучене. Създаденото от тях ще слушаме от 22 ч.

В 23 ч. Sofia Fusion Fest продължава с отзвук от летните хора в Борисовата градина под изпълненията на „Тъпани и гайди“. Съпроводът на танците е с диджериду, кахон и родопски гайди. „Това е усещане за свобода, което може да ни пренесе в Родопите, в Австралия или в Перу – където си пожелае всеки.“ – казва за духа на тази музика Християн Георгиев. В „Тъпани и гайди“ свирят музиканти от „101 кабагайди“ и от „Оратница“.

Автентична народна музика ще слушаме от полунощ с „Кипри“, които пеят и печелят награди по цял свят, откакто спечелиха конкурса Fusion Embassy за модерно фолклорно изкуство и тръгнаха в музиката с подкрепата на „Оратница“.

В естествено продължение на това сътрудничество във финалния за фестивала концерт с начало в 0:30 ч. ще чуем новия албум на квартета – „Фолктрон“. „Той бе много очакван и от нас, и от публиката. Усещането е силно и взаимно.“ – казва Християн Георгиев след представянето на живо на проекта в София, Русе, Варна, Велико Търново и Пловдив. „Оратница“ записаха новия си албум с гост-музикантите Петър Янев (каба гайда), Пейо Пеев (гъдулка) и Петър Миланов (тамбура), Магдалена Петрович (виолончело), Илияна Найденова (вокал, член на „Кипри“). Първите девет изпълнения в албума са изцяло акустични (български тъпан и кавал, перуански кахон и австралийско диджериду), а десетото е дръм енд бейс ремикс.

Билети за Sofia Fusion Fest се продават в мрежата на www.Tickelogic.bg. Билет за всеки от двата дни ще е с цена 10 лв. при предварителна продажба, а в дните на събитието ще се продават на входа на Mixtape 5 по 15 лв. Вратите отарят в 19 ч.