Музикалната 2015 г. ще бъде щедра! Очакваме нови албуми на джаз новатори и на легендарни класици

Музикалната 2015 г. ще бъде щедра! Очакваме нови албуми на джаз новатори и на легендарни класици

Мирослава Кацарова ще развие концертния си проект Cinema (повече за него  – в интервютата на Таня Иванова и Светослав Николов чрез тези връзки) в студиен албум, който очакваме през първата половина на 2015 г. Той ще съдържа някои от филмовите композиции, които прозвучаха на поредица от срещи с публиката в цялата страна, в авторските версии на Мирослав Турийски, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов, с текстове, създадени от Мира и от Елин Рахнев. В новия си албум вокалистката ще включи и няколко оригинални композиции на Мирослав Турийски и Веселин Веселинов – Еко, които продължават идеите и звученето на Cinema. Една от тях – „Метаморфозите на облаците”, на 18 януари ще прозвучи за първи път на концерт в клуб „Петното” в Пловдив, когато Мира ще пее с пианиста Мирослав Турийски и с перкусиониста Младен Димитров. Предстоящият албум на Мирослава Кацарова ще включва и пиеса на Веселин Веселинов – Еко. Нова лятна тема по идея на Младен Димитров – Mr. Moon – песента „Път към безкрайното лято” ще излезе като сингъл и ще бъде бонус трак в албума, заедно с „Искаш ли отново да си ти...”, която Мира представи през миналата година и която можете да чуете тук.

Още няколко сингъла ни делят от новия албум на Белослава. През 2014 г. тя разви концепцията си за представяне на отделни песни, които впоследствие ще бъдат обединени в студиен албум. През изминалата година чухме още две песни от този проект – „Няма” и „Лятото зад ъгъла”.

На 21 февруари Рут Колева ще представи новия си албум по време на съвместен концерт заедно със Софийска филхармония в зала „България. Първата песен от предстоящия нов албум на вокалистката се нарича „Тук с теб“. „Преди няколко месеца започнах да работя с едни изключително талантливи музиканти от Пловдив – Freak Collective към лейбъла CTP Records. Те в момента доста сериозно настъпват на българската музикална сцена с много готина продукция. С тях подготвяме целия албум. Тази песен е първата, която записахме. Текстът е дело на Илия Григоров, а музиката я правихме съвместно.“ – казва Рут. Относно цялостната стилистика на предстоящия си албум обяснява: „В него ще има различни нюанси. Тъй като в крайна сметка аз постоянно слушам нови неща, ставам фен на различни музиканти, определено ще се чуят някои нови влияния. Мисля, че с всеки нов албум трябва да правиш нещо ново. Според мен е интересно да има някакво обогатяване.“

Вдъхновен от концертите си в София с Оркестъра на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски, американският тромпетист Рекс Ричардсън получи подкрепата на почитателите си в сбъдването на мечтата му – да запише в албум, с авторски каденци, концертите за тромпет, които обича от малък. „През април 2013 г. свирих на два концерта с Оркестъра на Класик ФМ в София – столицата на България. Към това сътрудничество гледах с голямо вълнение, тъй като добре знаех на колко високо ниво са българските струнни състави. В първата част на събитието изсвирих два от любимите ми концерта за тромпет от епохата на барока – творби на Тартини и Албинони. Втората част бе с джаз аранжименти и с участието на фантастична ритъм секция от български музиканти” – това написа Рекс Ричардсън в описанието на проекта си в платформата за обществено финансиране Kicksterter. Той обясни, че ще са му нужни 16 000 долара. От тях 6 000 предоставя Virginia Commonwealth University, в който той е професор от 2002 г. насам. Нужни му бяха още 10 000 долара, а чрез Kicksterter той успя да събере с 580 долара повече. Вече са определени и датите, на които ще бъде записан албумът – от 21 до 24 февруари. През април 2013 г. цикълът „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” гостува на Европейския музикален фестивал с концерт с подкрепата на Yamaha, в който с Рекс Ричардсън под диригентството на Григор Паликаров свириха Оркестърът на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски (със Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев). В джаз селекцията чухме аранжименти по музика на Джордж Гершуин, Дюк Елингтън и Луис Армстронг. „Случилото се ме осени с вдъхновение. Веднага започнах да обмислям реализацията на проект, който от няколко години насам планирам – да запиша някои от любимите ми концерти от бароковата и класическата музика. С основание ще попитате – защо да записвам концерти, които многократно вече са записвани. Отговорът е – за мен това е важна отсечка от музикалния ми път. Записвал съм джаз, съвременна класика, както и музика, която съчетава различни жанрове. Но тепърва ще запиша творбите, които са така скъпи на сърцето ми (и често в програмите на моите концерти) още от 13-годишен”, написа Рекс Ричардсън в Kickstarter. Участвалите във финансирането на проекта не само ще изпитат удоветворение от това, че помагат за реализирането на стойностен проект, но също така ще могат да изберат чрез гласуване коя от различните версии на всяка каденца да влезе в албума.

Още един музикант потърси финансиране от почитателите си за своя нов проект – Лейла Хатауей избра платформата Pledge Music, за да се обърне към феновете си за първия концертен албум в дискографията си, а като свое вдъхновение тя посочи делото на баща си: „Както мнозина от вас, съм отраснала с най-прекрасната музика, записана на живо, а най-великите песни са в албума на баща ми – Donny Hathaway Live. Музиката е в своята върхова форма, когато е представена като жива, дишаща, пълноценна. Много се гордея с шестте си студийни албума, но винаги съм мечтала да създам записан на живо албум като баща си – да чувствам и да чувам публиката, да уловя разговорите в ноти между музикантите.” Този свой проект Лейла Хатауей ще реализира 25 години след началото на творческата си кариера. Изминалата година за нея бе белязана от два снилни момента – участието й в албума My Old Friend: Celebrating George Duke, с който Ал Жеро почете отишлия си от този свят негов приятел и наш любимец – Джордж Дюк; и спечелването на наградата „Грами” за феноменалното си изпълнение на песента Something в записания също на живо албум Family Dinner – Volume One на Snarky Puppy.

Фюжън колективът от Бруклин Snarky Puppy премина към следващия етап от своето развитие – групата, започнала кариерата си със самоорганизирани концерти и достигнала до наградата „Грами”, подписа първия си договор с голяма звукозаписна компания. Предложението на Universal Music към тях отразява новото разбиране на музикалната индустрия – че може да гарантира търговски успех, разчитайки на любознателността на публиката и интереса й към новото и необичайното. Sylva – новият албум на Snarky Puppy, ще бъде записан с бележития холандски джаз-поп оркестър Metropole Orchest и е планирано да излезе на 20 април. Илюстрациите ще бъдат на художичката Мирафора Мина, която е известна с работата си по филмите от поредицата за Хари Потър. Концепцията на албума е съсредоточена върху гората, която Майкъл Лийг от Snarky Puppy описва като „едновременно невинна, плашеща, вдъхновяваща, непроходима, крехка, силна; откровение, подслон, лабиринт, храм, гроб, светилище, парламент и затвор.”

Преди това вече ще сме чули новия албум на Даяна Крол, чиято премиера бе отложена от октомври 2014 г. за 2 февруари 2015 г. Wallflower ще съдържа 11 песни, вдъхновявали я през годините, както и една нова композиция, написана от Пол Макартни. Продуцент е носителят на 16 награди „Грами” Дейвид Фостър. В албума Даяна включва три дуетни изпълнения – с Майкъл Бубле, Браян Адамс и Блейк Милс. Като пилотен сингъл от Wallflower вокалистката представи California Dreamin’ на The Mamas & the Papas от 1965 г., а след това зарадва почитателите си с кавър на Desperado – един от ранните хитове на Eagles. Даяна Крол и Дейвид Фостър споделят удоволствието от съвместната си работа по Wallflower. „Много ми беше приятно това ново усещане да съм в звукозаписното студио с превъзходните акомпанимент на пиано и оркестрации на Дейвид Фостър”, коментира Даяна Крол. Самият майстор на хитове добавя: „Даяна е отраснала, слушайки тези песни по радиото и на плочи. Този албум е специален заради начина, по който тя пресъздава всяка песен, по който влага сърцето и душата си във всяка сричка”.

Една от най-въздействащите съвременни джаз певици - Мелъди Гардо, ще издаде новия си албум по-късно тази година. Засега не се съобщават повече подробности. В края на 2014 г. Гардо се обърна към почитателите си, давайки им възможност да участват в новия й проект. Тя беше решила да включи хор в една от песните - Preacherman, и помоли феновете си да изпратят демо записи. Тази дълбоко емоционална история, разказана в композицията, е посветена на темата за социалната и расова несправедливост и за нуждата от промяна.

Джаз новаторите Хосе Джеймс, Грегъри Портър, Сашал Васандани, Такуя Курода и Джаки Терасън ще ни представят посоките на развитие на съвременния джаз в новите си албуми с премиери през 2015 г.

Хосе Джеймс ще ни разкаже с музика за своите усещания за творчеството на Били Холидей в Yesterday I Had The Blues: The Music Of Billie Holiday с премиера през пролетта. През тази година се навършват 100 години от рождението на великата Лейди Дей. „Тя е моята музикална майка. Слушам нейната музика, когато търся отговори на важни въпроси”, споделя Хосе Джеймс в първия ден от работата по този проект. Записите започнаха миналия август. Продуцент на албума, който излиза от Blue Note Records, е президентът на компанията – Дон Уас. Джейсън Моран свири на пиано, Джон Патитучи – на бас, а Ерик Харланд – на ударни. През 2014 г. Хосе Джеймс ни представи албума While You Were Sleeping – за всичко, което той обича в музиката.

Новият албум на Касандра Уилсън също ще бъде посветен на Били Холидей - Coming Forth By Day: Billie Holiday. "Аз съм влюбена в гласа на Били Холидей от момента, в който го чух. Тя ме вдъхнови за цялата ми кариера." - казва Уилсън. Продуцент на диска е Ник Лони, работил с имена като Nick Cave & the Bad Seeds, Arcade Fire, Gang of Four и др. Част от музикантите на алтернативната рок група The Bad Seeds също участват в албума на Касандра. 

През миналата година Грегъри Портър записа поредица от гост-участия и ни представи продължение на наградения с „Грами” свой албум Liquid Spirit. Топлия му, плътен глас чухме в Christmas in New York на Рене Флеминг, в първия коледен албум на Motown от 46 години насам – Motown Chrsitmas, в госпъл компилацията Voices of Harlem, в посветения на Нина Симон Round Nina, в Interlude на Джейми Калъм, в The Movie Album на Тил Брьонер и в едноименния дебют за голяма звукозаписна компания на 16-годишния Андреас Варади. Албумът Issues of Life: Features and Remixes съдържаше песните, които Грегъри изпя в проектите на други музиканти, както и клубни версии на хитовете му. Новият албум на Грегъри ще излезе през последното тримесечие на годината.

Един от най-открояващите се джаз вокалисти от новото поколение - Сашал Васандани, ще издаде нов албум на 9 март. Неотдавна Сашал се присъедини към музикалното семейство на Sony Music Masterworks, а новият му проект Slow Motion Miracles ще бъде издаден от възобновения легендарен лейбъл OKeh Records, който е част от голямата музикална компания. В Slow Motion Miracles Сашал поема в нова музикална посока. Първата промяна, която прави впечатление, е, че вокалистът вече представя себе си само със своето първо име за разлика от предишните си три заглавия. Продуцент на компактдиска е Майкъл Лионхарт, познат от работата си с известната група Steely Dan и по-специално с единия от създателите й - Доналд Фейгън. Сашал ще предложи на почитателите си многопластов албум, в който се преплитат различни стилове - съвременен джаз, електроника и инди поп.

Пианистът и композитор Джаки Терасън ще събере света в албум с премиера на 23 февруари. Както в музиката си той съчетава пост боп, поп, хип-хоп, европейска класика и афро-карибски ритми, така в Take This той обединява талантите на басиста от Съединените щати Бърнис Травис (Робърт Гласпър, Q-Tip), родения в Куба барабанист Люкмил Перес (Тито Пуенте), перкусиониста от Мали Адама Диара (Ди Ди Бриджуотър, Салиф Кейта) и френския бийтбокс виртуоз от африкански произход Слай Джонсън (Ерик Трюфа). Take This ще съдържа четири оригинални пиеси и кавъри, които звукозаписната компания impulse! определя като неочаквани: Un Poco Loco на Бъд Пауъл, Blue in Green на Майлс Дейвис и Бил Еванс, Take Five на Пол Дезмънд, Come Together на „Бийтълс”, Maladie d’amour – френско-карибския хит на Анри Салвадор от 1950 г., както и джаз/хип-хоп превъплъщение на знаменитата песен на Готие от 2011 г. Somebody That I Used to Know.

Някои от класиците в джаза също ще ни представят нови проекти през 2015 г.

На 16 февруари излиза новият албум на Маркъс Милър, на 23 март – на Елиане Елиас (той ще се казва Made In Brasil), през май – на Джеймс Тейлър. През второто тримесечие ще чуем новите проекти на Кърт Елинг и на Лий Ритенауър, а през третото – на Джон Скофийлд, на триото на Кени Барън и на Лиз Райт. На 13 април ще се срещнем със Soundprints на Джо Ловано и Дейв Дъглас. С премиерна дата през 2015 г. са още проекти на Нора Джоунс, Тромбоун Шорти, Мадeлин Пейру, Анита Бейкър, Уейн Шортър, Кени Бърел, Алисън Краус и на белгийския пианист Жеф Нев.

На снимката: Хосе Джеймс.