Музикална колекция обхваща творчеството на Джако Пасториус в периода 1980 – 1982 г. и включва негово неиздавано концертно изпълнение

Музикална колекция обхваща творчеството на Джако Пасториус в периода 1980 – 1982 г. и включва негово неиздавано концертно изпълнение

Легендарният Джако Пасториус завинаги променя начина, по който се свири на бас китара. Rhino представя внушителното наследство на този музикален ревoлюционер с компилация от два диска, обхващащи периода 1980–1982 г. Колекцията Anthology: The Warner Bros. Years ще излезе на 13 октомври и ще бъде налична и в дигитален формат.

Повечето от 22-те песни в изданието са избрани от три предишни албума, издадени от Warner Bros. Това са записите Word of Mouth от 1981 г., The Birthday Concert (изпълнение на живо, записано с група по време на рождения му ден през 1981 г.) и Invitation, записан по време на турнето му през 1982 г. в Япония заедно с Word of Mouth Big Band. Като допълнение колекцията включва и неиздаван до сега запис от 1981 г. на Джако, който изпълнява бибоп класиката на Чарли Паркър Donna Lee.

В бележките към изданието биографът на Джако - Бил Милковски пише: „Чрез своите брилянтни иновации… Пасториус освобождава баса от традиционната му второстепенна роля и го превръща в потенциален солов и оркестрален инструмент.” Изпълнителят продължава да оказва влияние и днес на съвременни басисти като Робърт Трухильо от Metallica, който продуцира документалния филм за Пасториус - Jaco. Лентата трябва да излезе по кината през ноември.

Anthology проследява творчеството на Джако с композиции като Crisis, World of Mouth, Chomatic Fantasy, Johnny And Marry и красиво оркестрираната версия на баладата Three Views of a Secret. Изпълненията на живо, включени в колекцията, са избрани части от The Birthday Concert (пиесите Punk Jazz, Reza и Liberty City) и Invitation (Sophisticated Lady и Fannie Mae). В антологията присъства и запис на Okonkole’ Y Trompa, включен само в японското издание на Twins I & II. Колекцията обръща внимание и на изпълненията на Джако, станали част от албуми на други артисти като Nativity от I’m Fine, How Are You? на бразилската легенда Аирто Морейра и първия сингъл от албума на китариста Майк Стърн Upside Downside от 1986 г.

Албумът Anthology: The Warner Bros. Years на Джако Пасториус ще бъде на музикалния пазар от "Орфей мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.

Съдържание на Anthology: The Warner Bros. Years:

Диск 1
1. Crisis
2. Blackbird
3. Chromatic Fantasy
4. Word Of Mouth
5. Three Views Of A Secret
6. John And Mary
7. Continuum
8. Liberty City
9. Soul Intro / The Chicken
10. Reza
11. Happy Birthday

Диск 2
1. Punk Jazz
2. Amerika
3. Invitation
4. Domingo
5. Sophisticated Lady
6. Fannie Mae
7. Eleven
8. Okonkole’ Y Trompa
9. Nativity – с Аирто Морейра
10. Mood Swings – с Майк Стърн
11. Donna Lee – неиздаван досега запис