Музика за мир и толерантност: световноизвестният израелски музикант Идан Райхел с първи концерт в България

Музика за мир и толерантност: световноизвестният израелски музикант Идан Райхел с първи концерт в България

За първи път магичните филмови декори в Киноцентъра в Бояна ще посрещнат публиката за един необикновен спектакъл. На 17 септември под открито небе израелският пианист Идан Райхел ще подари на гостите на събитието незабравими мигове с музиката на своята родина, примесена с ритми от Етиопия, вкус от Колумбия, аромат от Мали, цветове от Франция и Америка.

Вълнуващият акустичен пиано концерт на Идан Райхел и част от музикантите от неговия мултикултурен проект The Idan Raichel Project ще ни пренесат в свят на мир, разбирателство и протегната ръка, свят, в който всички споделяме надеждата.

През последните 13 г. Идан Райхел пътува като посланик на музиката, достигайки до хора с различен произход и вярвания. Той е работил с имена като Индия. Ари, Алиша Кийс, Дейв Матюс, Ана Моура и др. Райхел е успешен пианист, автор на песни, композитор и продуцент, който вплита в творбите си силни послания за един по-добър и свободен свят. Той създава своя проект, включващ над 150 музиканти от десетки държави, изпълняващи песни на различни езици, а в композициите звучат традиционни и екзотични инструменти.

Групата печели световна слава през 2006 г., когато тяхна компилация получава международно разпространение. През 2009 г. Идан Райхел пуска на пазара втори албум Within The Wall, отново в мултикултурно партньорство с негови колеги от различни националности.

Формацията изнася концерти на едни от най-престижните музикални сцени в света като Central Park Summer Stage и Apollo Theate в Ню Йорк, Royal Albert Hall в Лондон, Операта в Сидни и др. През 2013 г. групата е поканена да изнесе частен концерт за американския президент Барак Обама.

Концертът на Идан Райхел у нас е част от „ТОЛ-ФЕСТ“ 2016 – „Фестивал на толерантността“, който ще се проведе в София на 17 и 18 септември. „ТОЛ-ФЕСТ“ 2016 е под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България, а 10% от приходите ще бъдат дарени на Български червен кръст. Билетите за концерта са в продажба в сайта на „Тикетпро“. Джаз ФМ е медиен партньор на събитието.

Фотография: Benjo Arwas