Музика, вино и природа в премиерното издание на първия балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“

Музика, вино и природа в премиерното издание на първия балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“

Акустичен етно джаз, биологично вино, красива природа – първият балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“ ни събира на 13 и 14 май във винарска изба „Орбелус“ в с. Кромидово. Домакините канят и производители и музиканти от съседните Гърция и Република Македония. Така фестивалът ще ни представи музиката на триата на Теодосий Спасов, Танос Ставридис и Влатко Стефановски, както и продукцията на избите „Орбелус“, „Хадживаритис“ и „Тиквеш“. Събитието се провежда с подкрепата на Община Петрич и Джаз ФМ.

Първото издание на „Орбелус ритъм & вино“ стартира на 13 май, събота, от 16 ч. пред винарска изба „Орбелус“ в с. Кромидово. Музикалната програма на вечерта предвижда изпълнения на трио състави от България, Гърция и Република Македония. Кавалът на Теодосий Спасов звучи по цял свят, както събират хиляди фенове акустичната китара на Влатко Стефановски и акордеонът на Танос Ставридис. И тримата разполагат джаз музиката на основата на фолклора на своите народи.

Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и неговият необикновен стил, синтезиращ в себе си традиционен фолклор, джаз и класическа музика, са добре познати на българската публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. За стила му на изпълнение се говори като за ново направление в джаза. Носител е на много отличия, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996 г.), „Кристална лира“, „Музикант на годината“ (1997 г.) и (2002 г.), Статуетката на Аполон Токсофорос за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001 г.). Има издадени над 20 албума със солови изпълнения и в участие с различни музикални формации. През 1994 г. името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Влатко Стефановски

Влатко Стефановски и неговата акустична китара събират хиляди фенове по света. Уникалният му стил на свирене показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 г. основава вече легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума. Следват изключително успешни солови проекти, а днес популярността му е световна. Многобройните му съвместни изяви включват реномирани имена като Лондонския симфоничен оркестър, Лайпцигския симфоничен оркестър, Филхармонията на Монте Карло, оркестър Tonkunstler във Виена, оркестър „Симфониета София“, Словенската филхармония и много други.

Танос Ставридис

Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Централна Македония, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на университета „Аристотел“ в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в консерваториите на Атина и Солун. Един от основателите е на Асоциацията „Приятели на джаза“ и на Гръцката асоциация на учителите по акордеон. В началото на 2017 г. е номиниран за Наградата на германската музикална критика в категорията „Световна музика“.

Във втория ден на фестивала, неделя, от 10 до 15 ч. можем да избираме между посещение на избата, дегустации или пикник сред лозята. „Мелник“, „Вранец“ и „Негоска“ са само част от сортовете, използвани за вината, които ще можем да опитаме. „Орбелус“ е първата българска сертифицирана био изба. Органичното лозарство изключва използването на химични торове, пестициди, фунгициди и хербициди, които изтощават земята и нарушават естествения природен цикъл в лозето. „Консумирайки био вина, ние приемаме напитка, свободна от всякакви субстанции, които биха променили първоначалния баланс на гроздето или биха неутрализирали характера на реколтата. Био вината напълно запазват и изразяват потенциала на тероара на дадено място и са израз на природно, естетическо и духовно равновесие.“ – посочват организаторите.

Впечатляващата изба-бъчва на „Орбелус“ ни очаква в с. Кромидово, община Петрич. Координати: N – 41°26’765, E – 23°21’620.

  • Повече очаквайте идната седмица при гостуването в студиото ни на Теодосий Спасов и собственика на „Орбелус“ Георги Атанасов.

Платена публикация