Музика с призив за изпълнен със смисъл живот – третата част на проекта си Intelligent Music д-р Милен Врабевски създава с Нейтън Ийст, Тим Пиърс, Саймън Филипс, Джоузеф Уилямс и Джон Пейн

Музика с призив за изпълнен със смисъл живот – третата част на проекта си Intelligent Music д-р Милен Врабевски създава с Нейтън Ийст, Тим Пиърс, Саймън Филипс, Джоузеф Уилямс и Джон Пейн

Смисълът на живота като възможност да правим добро. Д-р Милен Врабевски, лекар по образование и с много занимания – устойчив бизнес, меценатство и активна работа за съхраняване на историческата памет, се обръща към музиката, за да предаде своето послание, че трябва да правим света такъв, какъвто мечтаем да е той за нашите деца. Бизнесменът – филантроп започна реализирането на мечтата си за по-добро общество с активната дейност на самофинансиращата се корпоративна фондация на неговата научно-изследователска организация. Като съхраняване на българското, пречупено през европейската призма, той описва основната идея на своя труд. В сърцевината на работата на фондацията си „Българска памет”, която основава през 2007 г., той посочва борбата с демографската криза, реинтеграцията на българите зад граница, реализцацията на младите хора в България и съхраняването на културно-историческото наследство, което може да ни даде усещане за родолюбие, а от там – мотивация да инвестираме в средата си.

През същата 2007 г. д-р Милен Врабевски подкрепи идейно и материално тези свои начинания с музика. „Музиката е неразделна част от всичко, което фондацията ми прави като скромна инициатива да дадем алтернатива с висока култура”, каза той в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ. Крайната цел описва така: „В бъдеще гледаме държавата да стане едно по-добро място за живеене. Обръщам се към всички с простичката молба: градете мостове – утре децата ви ще вървят по тях”.

Музиката, в чиято атмосфера д-р Врабевски иска да растат неговите деца и чрез която споделя любовта със съпругата си, до момента той е издал в два албума под общото заглавие Intelligent Music. Нейната основна мисия е облагородяване на средата ни: „Положителното мислене не е много характерно за българина, а конструктивната нагласа и силната вяра в собствените възможности са неща, които трябва да се възпитават. Не с четене на лекции, а с музика – чрез нея по един много интелигентен начин можем да достигнем до сърцата на много хора”, описва идеята си д-р Милен Врабевски.

Първият проект с негови музика и текст е от 2007 г. и носи заглавието The Power of Mind. Водеща фигура е Джон Лоутън (любим ни от Uriah Heep), д-р Врабевски свири на пиано, съпроводът е на Плевенската филхармония, дирижирана от Герасим, а в записите се включват още Ангел Заберски, Роси Дяковска, Каролина Гочева, брас секция в състав: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и Димитър Льолев, Максим Горанов (съавтор на откриващата композиция), Николай Кърджилов, Валери Конов и Цветан Банов. И тъй като са обединени от обща идея, всички те участват в развитието на музикалните идеи на автора.

Вторият проект на Intelligent Music излезе през миналата година със заглавието My Kind O’ Lovin’ и ни представи още две световни знаменитости – Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс, които сме слушали като част от Toto. „Работата с Милен Врабевски по този проект за мен беше приятно изживяване... Намирам ентусиазма му за музиката за вдъхновяващ”, споделя Саймън Филипс. В записите на основната инструментална част на проекта в собственото студио на Intelligent Music в София участват Веселин Веселинов – Еко (бас), Светослав Колев, Пламен Чепанов и Огнян Весков (китари), Нелко Коларов, Ясен Димитров и Иво Стефанов (клавишни), Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Димитър Льолев (брас секция), симфоничен оркестър с диригент Нелко Коларов и концертмайстор Калина Христова.

Третото издание на Intelligent Music включва прочутия басист Нейтън Ийст, Джон Пейн от Asia и Тим Пиърс, свирил в студиото с Майкъл Джексън, Джо Кокър, Мадона, Сантана, Тина Търнър и десетки други. От предишните световни участници в Intelligent Music тук виждаме имената на Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс. „Топ 5 от Топ 10” – така д-р Милен Врабевски описва супергрупата от музиканти, които изпълняват неговите композиции и текстове и споделят визията му за света в предстоящия Touching the Divine. Албумът ще излезе по-късно тази година и в него мелодичният прогресивен рок с елементи на фюжън ще е с още по-силен джаз оттенък. Копродуцент е отново Иво Стефанов, партньор на д-р Врабевски в Intelligent Music.

Лауреат на званието „Гражданин на Европа” – най-високото отличие на Европейския парламент, член на Глобалната инициатива на американския президент Бил Клинтън, д-р Милен Врабевски е убеден, че стремежът ни към познание ни дава възможност да градим добро, да живеем успешния живот, който искаме, изпълнен с духовното удовлетворение, към което се стремим. Думите си: „Това е познанието, че държиш живота си в ръцете си и постигаш щастието, защото си се научил да живееш за другите” той подкрепя с красива музика и съдържателни текстове.