Музика, поднесена с талант, грация и много вкус – „Четири дами пеят джаз” в третата вечер на „Пловдив джаз фест”

Музика, поднесена с талант, грация и много вкус – „Четири дами пеят джаз” в третата вечер на „Пловдив джаз фест”

Не просто концерт, а експлозия от талант, вкус, грация и красота беше третата вечер от „Пловдив джаз фест”, наречена „Четири дами пеят джаз”. По идея на Мирослава Кацарова, съорганизатор на фестивала заедно с Община Пловдив, на една сцена имахме удоволствието и уникалния шанс да слушаме 4 от най-добрите български джаз вокалистки – Белослава, Андрония Попова – Рони, Хилда Казасян и самата Мира, която тази година влиза и в ролята на организатор на фестивала. С тях на сцената бяха Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (барабани), а специален гост беше тромпетистът Михаил Йосифов.

Всяка от четирите дами има свой собствен, успешен път в музиката, всяка от тях има характерен почерк и стил, всяка от тях има верни почитатели. В сряда вечерта четирите вокалистки постигнаха хармонично единство, водени от любовта си към музиката и добрия вкус, вкус, който откривахме и в най-малките детайли, сред които – четири различни прочита на малката черна рокля.

Концерта откри Белослава – топла и предразполагаща, нашепваща истории за любов и романтика. В репертоара й бяха включени версии на известните теми I’ve Changed и The Look of Love. Третата песен беше изненада за мнозина. Белослава разказа, че наскоро неин приятел DJ е открил плоча от 1978 г., в която Йорданка Христова изпълнява класиката Nature Boy, но тя добавя свой собствен текст на български език и я озаглавява „Някой ден”. Белослава се влюбва в текста и се свързва с Йорданка Христова, за да й сподели, че иска да изпълни песента. В този период, през 70-те години, Йорданка Христова е слушала непрекъснато музиката на Джордж Бенсън и той става вдъхновението тя да направи свой прочит на Nature Boy. След изпълнението си Белослава сподели, че трудно се пеят песни, чийто оригинални версии не са на български език, но според нея така нещата се получават по-лично и не пропусна да благодари на публиката, че подкрепя българската музика.

Втора на сцена излезе Андрония Попова – Рони – боса, с копринена черна рокля и огромно червено цвете в косите. Рони отдавна е доказала, че не е конвенционална певица. Вчера в интервю за Джаз ФМ тя сподели, че човек не пее нито с гласа си, нито с ушите си, а пее с душата си. Точно на това станахме свидетели в препълнената зала на Дом на културата „Борис Христов”. Рони започна с класиката на Коул Портър So In Love и направи своя версия на прочутото произведение на Хуан Тизол Caravan, станало известно в изпълнение на Дюк Елингтън. Певицата от „Насекомикс” представи и баладата Close To You, която Михаил Йосифов написа специално за нея преди няколко години.

След изявата на Рони дойде ред на Мирослава Кацарова – видимо развълнувана от това, което се случваше на сцената до този момент. Тя започна с инструментална тема от филма на Вим Вендерс „Пина”, към която е написала текст на френски език. Последваха две песни от репертоара на Били Холидей Don’t Explain и What a Little Moonlight Can Do, версии, които публиката познава добре от концертната програма на Мира, посветена на Лейди Дей.

„Сега ще чуете една истинска джаз дама.” – така Мира обяви следващата участничка в концерта - Хилда Казасян. Хилда изпълни залата с ведрото си настроение и заразителна усмивка, представяйки три енергични и завладяващи песни – Fever, One Note Samba и So Danco Samba. В моментите, когато не пееше, тя свиреше на конги заедно със своите колеги. В края на третата песен към Хилда на сцената се присъединиха танцуващите Белослава, Рони и Мира, загатвайки за предстоящото им общо изпълнение. Четирите дами се спряха на емблематичната песен L-O-V-E, която кадифеният глас на Нат Кинг Коул превръща в голям хит през 1965 г. Финалът на концерта добави поредната щипка еуфория и празничност и затвърди усещането за радост от живота. За щастие на публиката, станала на крака, четирите дами поднесоха и бис – още една песен на Краля: Straighten Up And Fly Right.

Фотографии на Евгени Димитров от „Булфото”, запечатали емоцията от концерта „Четири дами пеят джаз” в Дом на културата „Борис Христов” и изявата на групата Southwick в BeeBop Cafe, може да разгледате чрез бутона „Галерия”.