Музика от 14 филма на Pixar изпълнява Оркестърът на Класик ФМ на концерта на 28 февруари в Зала 1 на НДК

Музика от 14 филма на Pixar изпълнява Оркестърът на Класик ФМ на концерта на 28 февруари в Зала 1 на НДК

Четирима от най-известните композитори на Холивуд ще представи Оркестърът на Класик ФМ на концерта Pixar in Concert в Зала 1 на НДК на 28 февруари. В 18 ч. музикантите ще посрещнат публиката с музика от създадените до 2014 г. 14 филма на студиото, основано от Стив Джобс, а днес част от Disney. Пиеси от „Колите“, „Играта на играчките“, „Търсенето на Немо“, „Храбро сърце“ и още 10 заглавия ще прозвучат в концерта от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Диригент е Максим Ешкенази, а в ролята на водеща ще се изяви темпераментната Поли Генова. Тя също така ще пее на концерта, който ще е със специалното участие на български фолклорни музиканти. На голям екран на сцената ще се прожектират откъси, които в синтезиран вид пресъздават сюжета на филмите и припомнят най-любимите на публиката моменти. Концертът е лицензиран от Disney Music Publishing и Buena Vista Concerts. Това ще е третата среща с детска филмова музика в този цикъл след предходните два суперуспешни концерта в зала „България“ и Зала 1 на НДК.

Първият филм на компанията Pixar „Играта на играчките“ излиза през 1995 г. и се превръща в най-касовото заглавие за годината. Това е и първият пълнометражен анимационен филм, който е удостоен с „Оскар“ за специални постижения. Музиката е създадена от Ранди Нюман, а една от най-известните мелодии – песента „Имаш приятел в мое лице“ (You’ve Got a Friend in Me) ще бъде изпълнена на концерта на 28 февруари от Поли Генова. Ранди Нюман е известен композитор, певец, пианист и автор на музика за киното. Той започва да пише за филми през 1980 г., като сред неговите партитури са „Авалон“, „Рагтайм“, „Пробуждане“, „Плезънтвил“. За Pixar той създава още „Животът на буболечките“ и „Колите“, а за песента If I Didn’t Have You от „Таласъми ООД“ печели своя първи „Оскар“.

Друг основен композитор за филмите на Pixar е Майкъл Джакино. Той е автор на „Рататуй“, „Колите“ 2, „Феноменалните“ и „В небето“, като за работата си по последния от тези филми печели награда „Оскар“. Джакино е един от най-търсените композитори на Холивуд в момента – той пише музиката за хитовете „Мисията невъзможна: Режим Фантом“, „Зората на планетата на маймуните“, „Утреландия“, „Джурасик свят“ и „Отвътре навън“, последния филм на Pixar.

„Търсенето на Немо“ от 2003 г. е първият филм на Pixar, който печели новосъздадената награда „Оскар“ за най-добра анимация. Музиката за него е от Томас Нюман (братовчед на Ранди Нюман), който също има впечатляваща кариера като филмов композитор – негови са „Изкуплението Шоушенк“, „Малки жени“, „Американски прелести“. В Pixar Томас Нюман пише също партитурата за филма „Уол-И“.

Филма „Храбро сърце“ продуцентите от Pixar възлагат на шотландския композитор Патрик Дойл, номиниран за „Оскар“ за музиката му към „Разум и чувства“ и известен с работата си по шекспировите филми на Кенет Брана. Сюжетът на „Храбро сърце“ ни пренася в Шотландия през X век – и затова и в музиката чуваме много фолклорни елементи. На концерта на 28 февруари тази атмосфера ще бъде пресъздадена от двама музиканти от Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“ – Любомир Желев (кавал) и Костадин Атанасов (гайда).

Билетите за Pixar in Concert се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в Билетния център на НДК и онлайн на Ticketsbg.com. Билетите за деца до 6-годишна възраст, които няма да ползват самостоятелно място, са на цена от 2 лв. Това е третият за сезона концерт от цикъла „Музиката на Америка“. В програмата вече слушахме Оркестъра на Класик ФМ със Сал Вивиано в концерт, посветен на Франк Синатра и с холивудската легенда Конрад Поуп с музика от киното, а на 10 март ни предстои среща с госпъл и спиричуъл музиката в програмата Soul of America с участието на хоровия диригент Андре Томас и певците Нагуанда Нобълс и Бен Полайт.

На снимката: Момент от втората среща на Оркестъра на Класик ФМ и публиката с музиката от филми на Disney. Автор: Янко Димитров