Музика и аплодисменти за 65-а годишнина и 40 години на сцената: празничен концерт-спектакъл на Националния музикален театър за Христо Сарафов

Музика и аплодисменти за 65-а годишнина и 40 години на сцената: празничен концерт-спектакъл на Националния музикален театър за Христо Сарафов

Своята 65-а годишнина и 40 години на сцената ще отпразнува с празничен концерт-спектакъл на сцената на Националния музикален театър един от неговите доайени Христо Сарафов.

В тържеството на 22 януари от 19 ч. ще участват самият той, негови колеги от театъра, както и Маги Джанаварова, Антоанета Добрева – Нети, Нора Караиванова. „Всеки един ще ме поздрави с нещо свое скъпо и заедно ще изпеем по нещо за нашата уважаема публика.“ – разказа ни за събитието юбилярът. Ще съпровожда Оркестърът на Националния музикален театър под диригентството на Юли Дамянов.

Празникът ще ни върне към първата роля на Христо Сарафов в Музикалния театър. Той ще изпълни арията на Чушкаров от „Двубой“ по Иван Вазов и с музика на Димитър Вълчев.

Ще видим и най-новото му превъплъщение – в ролята на млекаря Тевие от „Цигулар на покрива“. С директора на Националния музикален театър Марияна Арсенова Христо Сарафов ще изпълни „Помниш ли?“ от „Царицата на чардаша“. Ще има и поздрав от балета с фрагмент от „Българи от старо време“, в която юбилярът изпълнява ролята на дядо Либен.

„Да се надяваме, че ще бъде една незабравима вечер за нашата публика. Тя ще се чувства много добре. Ще забрави всичко, което е извън театъра.“ – сподели очакването си за предстоящото събитие Христо Сарафов.

Христо Сарафов пред Джаз ФМ:

40 години са доста дълго време да се занимавам с едно и също. Още от ученическите години съм обичал да пея. В нашата прогимназия имахме девически хор. Диригентът идваше за репетиция и казваше: „Всички момичета и Христо – на хор, а останалите момчета – да играят футбол.“ И на мен ми се искаше да играя футбол... Но музиката ми стана съдба и се занимавам с нея цял живот. Това най-много обичам. Нищо друго не съм работил освен тази професия. Заниманието на артиста е професия. Тя ми дава всичко. Уважаемата публика не знае колко е притеснително да изнесеш един спектакъл. Но като излезеш на сцената, трябва да си така „въоръжен“, така свободен, за да не забележи тя, че имаш притеснения. И трябва да дадеш всичко, както аз давам всичко от себе си, като за последно. Публиката трябва да излезе доволна, трябва да изживее с теб това, което ти живееш. Ако можеш да го предадеш, ще бъде добре. Аз се старая и мисля, че го правя добре.

  • Интервюто с Христо Сарафов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки: Държавен музикален и балетен център