Мрачна романтика в новата песен на Teddy Velvet „Тъмният граф“

Мрачна романтика в новата песен на Teddy Velvet „Тъмният граф“

Година след дебюта си с „Оцелелите“, талантливата певица и композиторка Teddy Velvet представя новата си песен – „Тъмният граф“. Тя е написана преди около две години. „Сега ми дойде този импулс да я осъществя.“ – казва в ефира на Джаз ФМ Теодора Николаева, която стои зад артистичния псевдоним Teddy Velvet. Реализирането на песента става по проект „Дистанция към бъдещето“ на Национален фонд „Култура“.

Кадифено присъствие и усещане за романтика и свобода в дебютната песен на Teddy Velvet „Оцелелите“

„Тъмният граф“ се откроява с резки музикални обрати и различни настроения, в нея са вплетени блус и рок елементи. Teddy Velvet е автор на текста, музиката и аранжимента. „Още от самото начало „Тъмният граф“ си се появи като доста контрастна песен, защото в някаква степен е за една неосъществена любов и в същото време има и романтика в нея, има и някакво разочарование и това се съчетава в музиката и текста.“ – казва вокалистката. Записът е осъществен с участието на китариста Денис Апов, гъдуларката Изабел-Соколова Оксман и бащата на Teddy Velvet - Николай Николаев, който свири на барабани и с него продължават сътрудничеството си, започнало миналата година с „Оцелелите“. Прави впечатление, че Teddy Velvet сякаш с лекота попада на точните хора, с които да работи по музиката си. В потвърждение на това тя казва: „Всичко се случва на магия. Има си някаква вътрешна синхронизация.“


Видеоклипът към новата песен на Teddy Velvet „Тъмният граф“ 

Записът на песента „Тъмният граф“ върви с естественото разгръщане на идеята, довело до създаването на видеоклип, изложба и концерт. Режисьор на видеото е Иван Юруков. Снимките са направени във Видин, в местната Синагога, крепостта „Баба Вида“ и крайбрежието на р. Дунав. „Вдъхновението да снимаме точно там дойде от едни фотографии във фейсбук на Николай Табаков от Видинската синагога и аз си казах: „Ето, това е настроението, което искам да уловя за тази музика – леко мрачно, с разруха и в същото време – голяма красота!“ – разказва Teddy Velvet. Тя е страстна пътешественичка и е решила визията към песните ѝ да бъде свързана с конкретни красиви места в България, които я вдъхновяват и иска да ги включи като част от своята музика.

„Заедно бяхме един прекрасен екип за заснемането на видеото.“ – споделя Teddy за хората, които участват в проекта. Наред с режисьора Иван Юруков се включва сценографката Невена Ваклинова-Атанасова. Нейна изработка са гарвановите костюми от кожа и телените скулптури, които виждаме във видеото. Фотографката Лидия Кулекова заснема работния процес, което води до обогатяването на проекта с представянето на виртуална изложба. Тя може да бъде разгледана тук.

Важна част около реализирането на песента „Тъмният граф“ е кратък концерт, който Teddy Velvet записва заедно със свои колеги, давайки ни възможност да опознаем по-добре творчеството ѝ. В изпълненията участват: Димитър Бакарджиев (саксофон и флейта), Дарио Табаков (кларинет), Ален Бенев (контрабас) и Георги Попов (перкусии).


Концерт на Teddy Velvet, съпътстващ реализирането на новата ѝ песен „Тъмният граф“

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Teddy Velvet може да чуете чрез бутона „Аудио“.