Монасите от манастира „Шаолин“: „Ще намерите щастието в себе си!“

Монасите от манастира „Шаолин“: „Ще намерите щастието в себе си!“

Път към щастието ни отварят вътрешният мир, вътрешното спокойствие, вътрешната мъдрост – дават ни мъдра перспектива за живота монасите от манастира „Шаолин“, които продължават срещите си със софийската публика. След беседата за Баланса предстои те да ни споделят древното знание за щастието и да ни дадат насоки как да го приложим в живота си на 23 март от 18:30 ч. в „Сити марк арт център“ (бившето кино „Левски“ на бул. „Янко Сакъзов“ №30). В интервю за Джаз ФМ Ши Хенг Зонг и Ши Хенг И припомнят, че за да отворим пътя на щастието, трябва да се освободим от стремежа към натрупване на материалните неща и да насочим фокуса си към вътрешното усещане: „Не търсете щастието извън себе си. То не зависи от парите, от дрехите, от къщата и колата – това е щастие, което може да бъде отнето: одраскваш колата, и пак си нещастен. Ние искаме да помогнем на хората да се чувстват винаги щастливи. Мнозина се стремят да минат по най-краткия път, но ако се обърнеш към себе си, само тогава ти сам си си господар.“

Какво е щастието от перспективата на манастира „Шаолин“?
Ши Хенг Зонг: Манастирът „Шаолин“ е много известен с бойните изкуства. В основата на нашето учение е будизмът, по-точно – дзен будизмът. Думата „щастие“ излиза отвъд пределите на манастира „Шаолин“ – това е общочовешката идея за щастие, която смятаме, че ни помага да разбираме възможностите за нашето развитие.
Ши Хенг И: Вътрешният мир, вътрешното спокойствие, вътрешната мъдрост – това е пътят към щастието.

Какво от мъдростта от миналото извеждате днес?
Ши Хенг Зонг: Мъдростта само като познание не води до нищо. Цялото знание, което можем да получим, четейки сайтове или пък пресата, не води задължително до промяна на живота. Знанието е единият елемент, а следващият емението да го приложим в живота си. Ние, от манастира „Шаолин“, можем да дадем много добри примери. Теорията, която предаваме, е съпътствана от съвети как да я приложим в ежедневието си. Това е ценното. Възможно е някои от нещата, които казваме, хората вече да са ги чували, но просто трябва да си ги припомнят и да знаят как да ги вкарат в действие.

Как да тръгнем по пътя на щастието? Казвате, че когато имаме знанието, трябва да развием и умението да го прилагаме на практика. Какъв е вашият съвет?
Ши Хенг И: Щастието не е в трупането на още и още, в събирането на материални неща. Щастието идва от вътрешния мир, от способността да се освободиш от натрупаното. Това създава щастието. От вас се изисква да се освободите, за да бъдете щастливи.

Как работи това? Обикновено смятаме, че колкото повече имаме, толкова по-щастливи сме. А явно не е така.
Ши Хенг И: Вижте как изтича водата, когато отворите кранчето на чешмата – и ще разберете колко е лесно.

Какво може да ни обезсърчи по пътя към щастието и как да го преодолеем?
Ши Хенг Зонг: В основата на всичко е един парадокс – много е важно да разберете, че този свят никога не може да задоволи вашите желания. Под „този свят“ разбираме реалността на нашата планета. Тя никога на никого не може да даде това, от което човек истински се нуждае.

И тогава...
Ши Хенг Зонг: Тогава не прехвърляш върху неща извън теб постигането на вътрешното усещане за щастие, няма да търсиш щастието извън себе си. То не зависи от парите, които имате, от дрехите, които носите, от къщата и колата, които притежавате – те са външни фактори. Когато разбере това, ще започнете да търсите щастието вътре в себе си. И това е пътеводната светлина, която ние от манастира „Шаолин“ и дзен будизмът даваме.

Докосваш се до своята истинска същност и започваш да работиш за промяната – откъде започваш, как го постигаш – това е разликата между древния и съвременния подход. В днешния подход към нещата хората масово се опитват да постигнат щастие чрез външни фактори. А в света ни те са толкова много! Как изглеждаме, как се разбираме в семейството, как живеем в общността, каква къща притежаваме... Всичко това е извън нас. Много хора прекарват времето си, работейки за този външен свят. Но много често всичко това не се отразява на чувствата ни вътре в нас.

Може би се страхуваме да чувстваме...
Ши Хенг И: Мнозина се страхуват да чувстват и затова смятат, че като задоволят външни стремежи, желания, свързани с материалното – да отидат на ваканция, да си купят нова кола – това ще ги направи щастливи. Ние искаме да помогнем на хората да се чувстват винаги щастливи, когато мнозина се стремят да минат по най-краткия път. Но това е щастие, което може да бъде отнето. Одраскваш колата, и пак си нещастен. Така че, ако разчиташ на външни фактори, ти си зависим от тях – не си господар на своето щастие, те го управляват. Но ако се обърнеш към себе си, ще видиш, че трябва да поработиш, но си струва – защото в този случай ти сам си господар на себе си.

Какво е в основата на това да се обичаме?
Ши Хенг И: Вътрешният мир. Ако човек е в мир със себе си, той се обича. Ако обаче е нещастен, ще си мисли за нещо, което е пропуснал или пък не е направил както трябва. Ще си казва: „Не искам да съм такъв, но сега се налага...“ Когато човек не е в мир със себе си, той е нещастен.

Бедседите са на английски език. Повече информация можете да получите на страницата на Академията на PwC – България. Там можете да се регистрирате за участие в беседите или да закупите от билети от Ticketsbg.com, а също и на касата на „Сити марк арт център“. Третата беседа ще бъде за Успеха.