Момчил Косев: „Вървим само нагоре – забелязвам го.“ SoulBmoll свирят с Бигбенда на БНР в „Бигбенд джаз академия“

Момчил Косев: „Вървим само нагоре – забелязвам го.“ SoulBmoll свирят с Бигбенда на БНР в „Бигбенд джаз академия“

Любимите ни фънк музиканти от SoulBmoll излизат на една сцена с големите артисти от Бигбенда на Българското национално радио за концерт със своята оригинална музика под диригентството на Вили Стоянов. Събитието довечера от 19:30 в Първо студио на БНР е част от проекта „Бигбенд джаз академия“, иницииран от Антони Дончев начело на Бигбенда на БНР. „Младите музиканти се запознават с работата с голям оркестър, черпят от опита на най-добрите, а членовете на бигбенда получават „свежа кръв“, нови идеи и музика, която само младите хора могат да създават – чиста, искрена, с много голямо настроение. Мисля, че ефектът е за всички участващи музиканти.“ – коментира той по Джаз ФМ.

„Голямо предизвикателство и чест е! Радвам, се, че заставаме един до друг.“ – коментира не изморен, а зареден от последната репетиция лидерът на SoulBmoll Момчил Косев. Вили Стоянов приема предложението без да се замисли: „Антони говори така, че никога не можеш да му откажеш. Когато се обади, зверски се притесних, след това толкова бързо казах „да“, че не можах да разбера какво е станало. Но предизвикателството е голямо! Аз го приех като покана да си направим едно парти. Младежите са се отнесли сериозно и са направили много хубави аранжименти. Така че концертът ще е и цветен, и интелигентно издържан. Ще е удоволствие за душите на хората, които обичат хубавата музика!“

Довечера ще звучат песните на SoulBmoll от техния едноименен дебютен албум. Той не целеше да създава хитове, а на практика го направи – с красиви и приятни за запяване мелодии, с точни и подплътени с нужната емоция изпълнения. Последва песен, указваща нова посока с повече електроника – „Огън и лед“. На концерта ще прозвучи и тя. „За всяка песен имаме уникална история и ще я разкажем. Така че ще е интересно и между изпълненията.“ – дава подробности Момчил Косев.

Аранжиментите са направени от трима от музикантите в състава с насоките на един от големите майстори. „Мишо Йосифов ни даде началната посока. След това с Иван Йорданов и Александър Васев и с идеи от другите членове разписахме аранжиментите за доста кратко време. Щом Вили казва, че му харесват, значи сме се справили добре!“ – удовлетворен е Момчил Косев. В новия си вид песните водят публиката до още по-голям възторг, защото бигбендът усилва вече силните моменти, въвежда и извежда, прави красиви преходи в развитието на песента. За слушателя е удоволствие да чуе как любима песен, веднъж поднесена със заряда на младежкия ентусиазъм, сега се е развила с израстването на младите музиканти в мащаба на бигбенда.

Сред солистите е самият диригент Вили Стоянов. „Много дълго време се ядосвах, че Southwick бяха група с тромбон, после Funky Miracle бяха група с тромбонист. И въпреки че Момчил свири на тромбон, все пак SoulBmoll нямаха тромбон. И аз ги помолих да свиря с тях. В момента за мен това е изключително удоволствие.“ – казва Вили Стоянов, като с бавно изговаряне поставя акцент върху прилагателното. И не преувеличава: „Наистина съм в пълен екстаз!“

Вили ще е в обичайна роля на солист, но за първи път ще дирижира Бигбенда, и то в съвместно изпълнение с младежка група. Той се възприема като източник на заряда на добре изсвирен фънк. „Мисля, че по-скоро се опитвам да вкарам всички в една и съща енергия. Идеята е да създам правилното настроение. Фънкът е доста стереотипна музика. Ако и да има елементи на рок и на други жанрове в него, нещата просто трябва да бъдат изсвирени правилно, но и с правилната енергия. Мисля, че точно това се опитвам да вдъхновя у хората около себе си.“

За SoulBmoll този опит е част от непрекъснатото им израстване. „Щастливи сме, че има хора около нас, които ни подават ръка и ни замесват в такива нови проекти. Вървим само нагоре – забелязвам го. И всеки нов проект го приемаме не за даденост, а за предизвикателство. Стараем се всичко да звучи много добре и наистина нямаме търпение да покажем на хората колко сме емоционално заредени да ви изсвирим нашата музика.“ – чувстваш енергията на казаното от Момчил Косев.

А неговите думи потвърждават осъществяването на намерението на Антони Дончев с „Бигбенд джаз академия“: „Самият факт, че един от водещите млади музиканти – тромбонистът Влади Мичев, вече е в нашия оркестър, е много показателен. Животът си иска своето – някои от музикантите се оттеглят, появяват се други. И тези други много се надявам, че ще бъдат някои от музикантите, които участват в „Бигбенд джаз академиите“. Защото до големия оркестър са музиканти, някои от които в бъдещето ще са част от него. „Това е неизбежно. Идеалистичната идея за проекта е нашето задължение да обгрижваме таланта, да помагаме на младите хора. Това е абсолютно безспорно.“ – казва Антони Дончев.

  • Интервютата на Светослав Николов с Антони Дончев, Вили Стоянов и Момчил Косев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.