Младите звезди на световната класическа сцена Елин Колев и Виктория Василенко свирят творби на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ

Младите звезди на световната класическа сцена Елин Колев и Виктория Василенко свирят творби на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ

Двама изключително талантливи млади музиканти ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров на 7 ноември от 19:30 ч. в зала „България” в програма с творби на Бетовен. Цигулковия му концерт ще изпълни чаровният 17-годишен цигулар Елин Колев, който вече има издаден албум, а Концерта за пиано №1 ще чуем в интерпретацията на пианистката с великолепен звук Виктория Василенко. Концертът ще започне с изпълнението на увертюра „Кориолан”. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от цикъла „Концертмайсторите“, финансиран от програма „Култура” на Столичната община за 2014 г.

Преди по-малко от месец Елин Колев и Виктория Василенко имаха изключително престижна изява в Германия заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров. Те участваха в провеждащата се във Франкфурт на Майн инициатива на Европейската централна банка „Европейски културни дни”. Акцентът тази година е България, а участието на български творци се организира в сътрудничество с БНБ. Концертът на Елин и Виктория се състоя в Mozartsaal на Alte Oper – една от най-престижните сцени за класическа музика в Германия. С талантливите си изпълнения младите музиканти спечелиха сърцата на германската публика. Още за начина, по който българското изкуство е представено на „Европейски културни дни”, ще откриете на сайта ни тук.

Роденият в Германия Елин Колев прави своя дебют с оркестър едва на 8 години. На 10 години е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг „Феликс Менделсон-Бартолди”, а от 2010 г. е ученик на проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. Едва 12-годишен дебютира в прочутата зала „Карнеги хол” в Ню Йорк. Освен на концертната сцена Елин Колев има и две успешни изяви като актьор: през 2010 г. той печели кастинга за главната роля във филма Wunderkinder на режисьора Маркус О. Розенмюлер. През 2011 г. участва и в американско-израелския документален филм за Бронислав Хуберман и създаването на Израелската филхармония. Елин е носител на първа награда на Международния конкурс за цигулари „Йожен Изаи” в Австрия, на наградата за най-добър млад музикант, на приза „Пабло Сарасате” в Италия, както и на отличието „Млад талант на Европа” за 2010 г., връчено му от Европейската фондация за култура в Германия. Елин Колев дебютира в София през май 2013 г., също в цикъла „Концертмайсторите”. Тогава той изпълни Третия цигулков концерт на Моцарт.

Някои от първите изяви на голяма сцена на Виктория Василенко са свързани с Оркестъра на Класик ФМ радио. Тя дебютира с оркестъра още през 2009 г. като ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Възпитаничка на проф. Стела Димитрова – Майсторова, от 2011 г. Виктория е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, при световно известния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров. От 2014 г. паралелно е студент в Нов български университет. През миналата година Виктория спечели наградата за „Най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично от Нейно Величество кралицата на Испания. Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През 2012 г. тя спечели втора награда на международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия.

Билети за концерта на Елин Колев и Виктория Василенко от цикъла „Концертмайсторите” се продават на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на ticketsbg.com.

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави.
www.cantusfirmusbg.com

На снимката: Виктория Василенко. Автор: Валентин Шиваров.