Млади таланти от Националното музикално училище дебютират на Европейския музикален фестивал

Млади таланти от Националното музикално училище дебютират на Европейския музикален фестивал

Млади таланти от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ на сцената на зала „България“ в следващия концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. На 29 април шест деца от учебното заведение ще излязат на голяма сцена като солисти – Виктор Костов, Дарина Дикова, Лора Маркова, Изабел Маркова, Цоньо Цветков и Ива Банова са сред най-изявените възпитаници на училището и вече са участвали с успех в редица международни конкурси и състезания. Те спечелиха привилегията да участват в концерта от Европейския музикален фестивал след като се явиха на специално прослушване, проведено в края на януари. Техните първи стъпки с професионален оркестър ще бъдат подкрепени от опитния маестро Григор Паликаров, който ще дирижира концерта. В програмата ще се изяви и студентът от Националната музикална академия Фарадж Акбаров (кларинет), носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2014 г.

Пианистите Виктор Костов и Дарина Дикова са ученици от класа на Мария Богданова и са лауреати на редица конкурси като „Св. Обретенов“ в Провадия и „Музиката и земята” в София. Младите таланти ще свирят соловите партии в Концерт за две пиана и оркестър в до минор от Йохан Себастиан Бах. Цоньо Цветков е от класа по ударни на Искра Палиева, а Ива Банова е ученичка на Мария Палиева – те ще представят по една част от Концерта за маримба и оркестър, създаден от съвременния френски композитор Еманюел Сежурне. С виртуозната пиеса за виола и оркестър „Венециански карнавал“ по тема на Паганини в концерта ще участва и Изабел Маркова от класа по виола на доц. Стефан Жилков. Тя е носител на първи награди от конкурсите „Св. Обретенов“ в Провадия, „Добрин Петков“ в Пловдив и Международния конкурс в Ниш (Сърбия) през 2013 г. и е участвала на Международния фестивал за камерна музика „Музика Мунди“ в Белгия през 2013 и 2014 г. Най-младата солистка на концерта ще бъде 11-годишната цигуларка Лора Маркова – ученичка в класа на Благородна Танева. Лора е посещавала майсторски класове при известните преподаватели проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг и Леонид Кербел. През 2014 г. тя взе участие в престижния фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн, организирани от Европейската централна банка, както и във фестивала „Музика Мунди“ в Белгия.

На финала в програмата на концерта ще се изяви роденият в Азербайджан кларинетист Фарадж Акбаров. Той ще представи Концерт за кларинет от Аарон Копланд – творба, която е предизвикателство както за солиста, така и за оркестровия състав. От няколко години Акбаров е студент в Националната музикална академия при доц. Борислав Йоцов. Младият изпълнител има редица успешни изяви като солов и камерен музикант. През 2012 г. свири с камерен ансамбъл „Демократичен септет“ по време на Beethovenfest в германския град Бон, а през 2014 г. участва в концерт на ансамбъл „3/4“, посветен на 115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров в „Mалый зал“ на Московската консерватория „П. И. Чайковски“. През 2014 г. Фарадж спечели първа награда от Международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната награда на конкурса – майсторски инструмент Patricola Virtuoso, както и възможността да бъде солист с оркестъра на Класик ФМ радио.

  • Билетите за концерта от 19:30 ч. на 29 април са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

На снимката: Ива Банова