„Мистерията на българските гласове“ е съвременен изразител на традицията в новия си албумен и концертен проект

„Мистерията на българските гласове“ е съвременен изразител на традицията в новия си албумен и концертен проект

„Мистерията на българските гласове“ с нов албум, с концерти в София и Пловдив, с предстоящо световно турне. С познатите съвършени хармонии и с нечувана досега съвременна, световна чувствителност. Новият проект на състава с диригент Дора Христова е със специалното участие на носителката на „Златен глобус“ Лиса Джерард, SkilleR, Дейвид Кукерман, Христина Белева, Петър Миланов, Костадин Генчев, музиканти от Софийската филхармония и много други. „Целта ни бе да разширим кръга от слушатели, тъй като установихме, че в чужбина хорът е познат на поколение, което е на 40 – 60 години, но не и на по-младата публика у нас. Затова искахме да запалим едно ново поколение за този тип музика.“ – разказа в студиото ни Бояна Бункова – управител на „Шуберт мюзик пъблишинг“ – продуцент на албума, самата тя – изпълнителен продуцент.

Когато слушахме за успехите на концертите на „Мистерията на българските гласове“ по света през 90-те, с почуда виждахме как българската народна музика пленява сърца по всички континенти. Несигурни в това, което сме, което имаме, което можем, „Мистерията на българските гласове“ концерт след концерт събираха образа ни, представяха ни, привличаха любов. Кейт Буш ги покани в свой албум, Лиса Джерард от Dead Can Dance ги направи част от стила си на пеене. Сега тя връща жеста.

„Първоначалната идея бе това да е международен проект и да търсим световни композитори. Така попаднахме на Джулс Максуел – ирландец, който живее във Франция и който участва в последните два албума на Dead Can Dance.“ – разказа Бояна Бункова. Джулс Максуел споделя, че фронтдамата Лиса Жерард е влюбена в хора, откакто ги чува на концерт в Лондон през 90-те и от тогава формира начина си на пеене на тяхна основа. В Австралия двамата създават 5 – 6 демо записа. За албума са взети четири от тези песни. „Хубавото бе, че можехме да добавим нещо българско към тях, тъй като те не бяха базирани на българския фолклор. Успяхме да ги приобщим към хора.“ – допълва Бояна Бункова.

В търсене на по-ярко световно звучене продуцентите намират и чужд перкусионист. Лиса препоръчва германеца Дейвид Кукерман, който работи с Dead Can Dance. „Свързахме се с него първоначално само за една песен, но толкова много ни хареса, че накрая той участва в почти всички.“ – допълва Бояна Бункова.

За толкова красива музика първото определение е „неземна“, но тя е така наша! И тъй обичана! Концертът в София на 6 юни е вече разпродаден, а възможност да се насладим на новия звук на „Мистерията на българските гласове“ ще имаме на 8 юни в Античния театър в Пловдив. А също и на нашия сайт – чрез бутона „Аудио“ можете да чуете една от песните от новия проект на хора, както и интервюто с Бояна Бункова. На концертите в София и Пловдив Лиса Джерард ще зарадва българската публика с някои от най-емблематичните си песни, като филмовата тема от „Гладиатор“ и заглавия от репертоара на Dead Can Dance. Джаз ФМ е медиен партньор.