„Мисия от Бога”: Дан Акройд основа звукозаписна компания за млади блус артисти. „Блус брадърс рекърдс” е наречена на едноименния хитов филм

„Мисия от Бога”: Дан Акройд основа звукозаписна компания за млади блус артисти. „Блус брадърс рекърдс” е наречена на едноименния хитов филм

С амбицията да насърчи младите творци в техния път, звездата на филма „Блус брадърс” Дан Акройд и вдовицата на неговия партньор във филма Джон Белуши – Джуди, създават едноименна звукозаписна компания. „Искам да открия следващия Гари Кларк джуниър.” – обясни целта Дан Акройд, който е съсценарист и изпълнител на една от главните роли във филма от 1980 г. и неговото продължение, заснето 18 години по-късно.

Дан Акройд ще бъде начело на новата компания, а Джуди Белуши е творчески директор. Продукцията ще се разпространява от фирмата „Блу ноут”, а нейният президент Дон Уас се ангажира да направи всичко за начинанието, което си поставя за цел да открива, развива и подкрепя талантливи млади блус изпълнители. Мениджърът на лейбъла Ерик Гарднър посочва, че значението на блус музиката е толкова голямо, а нейната популярност днес – толкова малка, че „Блус брадърс рекърдс” ще работи по-скоро на обществена полза, отколкото като истинска търговска фирма.

Като пример за артистите, с които новосъздадената звукозаписна компания ще работи, Дан Акройд посочва набиращи популярност изпълнители, като Homemade Jamz Blues Band, 24th Street Wailers и Carolina Chocolate Drops. В неговите филми от поредицата „Блус брадърс” се изявяваха култови ритъм енд блус изпълнители, като Арита Франклин, Рей Чарлз, Джон Лий Хукър и Джеймс Браун. Чрез големия екран тяхната музика достигна до необятни нови аудитории.

Дан Акройд чува блус музиката навсякъде около себе си. Той припомня, че рок идоли, като Джак Уайт и „Аеросмит”, са пели блус, а аренби звездата Майли Сайръс съвсем успешно може да наподоби стила на пеене на Лайтнин Хопкинс. „Но откъде да знаем? Винаги съм искал да открия следващия Гари Кларк джуниър!” – очаква с нетърпение да заработи на полето на младите таланти Дан Акройд. За начинанието той казва, че е „мисия от Бога”. Актьорът и певец е свързан с блус музиката и чрез веригата заведения House of Blues, която основа през 1992 г. Вече 22 години той води и радио предаването за блус музика Elwood’s BluesMobile. Сега Акройд ще използва ефира, за да представя талантите, а заведението – за да им предостави сцена за изпълнения на живо.

Желаещите да предложат своята блус музика на вниманието на „Блус брадърс рекърдс”, могат да пишат на електронен адрес [email protected].

На снимката: Дан Акройд и Джон Белуши във филма „Блус брадърс”. Източник: Universal