Мирослава Кацарова с концерт за Свети Валентин: „В живота си винаги се опитвам да постъпвам така, че да съм почтена към любовта“

Мирослава Кацарова с концерт за Свети Валентин: „В живота си винаги се опитвам да постъпвам така, че да съм почтена към любовта“

„Любовта е най-важното състояние на духа. Както казва в посланието си св. ап. Павел: „Щом любов нямам, нищо не съм.“ А през музиката любовта е неизразима с думи. Понякога дори самата аз разбирам неща за себе си, пеейки любимите си любовни песни. В живота си винаги се опитвам да постъпвам така, че да съм почтена към любовта.“ – сподели за водещото чувство Мирослава Кацарова в интервю по Джаз ФМ в навечерието на концерта си за Свети Валентин. Love Songs ще се проведе навръх празника – на 14 февруари от 18 ч. на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Събитието е част от програмата „Опера Бутик“ на Държавна опера – Пловдив.

Директорът на операта доц. Нина Найденова замисля инициативата така, че да събира в близка връзка музиканти и публика. Спазвайки физическа дистанция, всички са на сцената, за да са в емоционална близост, за да са заедно. „Много се радвам, че след принудителната пауза ще се съберем заедно на едно място и ще музицираме в много камерен кръг и в специален формат, който изключително много ми харесва.“ – казва Мирослава Кацарова. Тя ще пее с Мирослав Турийски на пианото, една от песните ще е съпроводена от танц, а вечерта ще премине в диалог с публиката.

Когато преди повече от 20 години излиза на сцената, първата песен, която Мира изпява, е My Funny Valentine. Сега за първи път ще я изпълни отново. „Дадох си сметка, че понякога клишетата са красиво нещо, когато се случват в подходящия момент и на подходящото място. От толкова години насам не съм я пяла!“ – връща се към песента Мира в интервюто по Джаз ФМ. В социалните мрежи тя сподели: „Когато започнах да пея, една от първите джаз пиеси, които научих, беше прочутата My Funny Valentine. Приятелите ми музиканти ми дадоха да чуя версията на Чет Бейкър, който я изпълнява така, сякаш я изсвирва с тромпета си: с прави тонове, пълни с въздух, с кратки фрази и с хрипове от вродената му тъга. Това стана мой идеал за вокално изразяване.“

Репертоарът на концерта ще е в разширена стилистика. Джаз стандартите ще присъстват в специално аранжиран триптих, ще звучат любими бразилски песни, любовни теми от киното, бисери от популярната музика. „Когато мислех програмата, ми се прииска да направим песни, които разгръщат различните лица на любовта през музиката – невъзможната любов, любовта свързана с изневяра, закачливата по детски любов. От друга страна ми се прииска да покажем песни, които през годините са доста популярни, изпълнявани от прочутите си автори като Shape of My Heart, която може да бъде произнесена по различен начин от устата на една жена. В нея съм се опитала да предам и мой нюанс на посланията. Ще пея и от моите лични авторски песни с музика от Мирослав Турийски и Веселин Веселинов – Еко.“ – разказа за програмата Мирослава Кацарова.

На Le tango solitaire с неин текст по музика от филма на Вим Вендерс за Пина Бауш ще танцуват Амaдео Джунта и Мара Салваджо. „Двамата чаровни балетисти от Опера Пловдив са подготвили специален балет с хореография с тяхната асоциация с песента и с Пина Бауш. Те са много талантливи млади хора с интересна визия по отношение на модерния балет.“ – разказа за обогатяването на преживяването Мирослава Кацарова.

„Това ще бъде повече от концерт, защото ще има възможност да се разговаря с публиката. Съвсем нормален и човешки разговор – този, за който отдавна сме се затъжили.“ – разкрива още за вечерта Мира. Водещ ще е Лили Бързева. Толкова близки в изкуството, Мира и Миро са готови и да избират песни на момента.

В центъра ще бъде любовта. „Това е мярка, която е много лична, но от друга страна тя ни доближава до онези състояния, които понякога се случва в живота ни да ни възвисят до духовно красивото. Музиката е много добър начин да почувстваме всичко това отново и през нея. Струва си да преживеем живота си по този начин и да не се пестим, а да се отдаваме. Музиката наистина е най-плътният начин да си обясня някои неща, които иначе остават тайна.“ – каза Мира в интервюто, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.