Мирослава Кацарова ни среща с новата си песен „Боса нова в градината“ на едноименен концерт. Ще чуем и „Водите на март“ в превод на Зорница Христова

Мирослава Кацарова ни среща с новата си песен „Боса нова в градината“ на едноименен концерт. Ще чуем и „Водите на март“ в превод на Зорница Христова

За първи път новата песен на Мирослава Кацарова „Боса нова в градината“ ще чуем на концерт, който носи същото заглавие, тази събота, на 12 септември, от 20:30 ч. в двора на Драматичен театър – Пловдив. Мира ще пее с Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (електроника и ударни), а на събитието ще чуем за първи път в превод на Зорница Христова песента Waters of March.

„Принудителната изолация от последните месеци и опитите да приемем неочаквано развилите се събития ни направиха по-чувствителни и мечтаещи за живот на нормалност, която ни се изплъзна. Песента е опит да погледна към липсващата лекота и да си я набавя през музиката.“ – каза за „Боса нова в градината“ Мирослава Кацарова. В градината на семейната къща в планината тя прекарва много време през последните четири месеца и нарича това „спасително“. „Да си с най-близикте си, да съзерцаваш природата, да си по-близо до земята и небето.“ – описва богатството на преживяването тя.

В песента си Мира споделя своя голяма музикална любов: „В нея няма нищо по-различно от това, което съм пяла и откривала през музиката. Изключително много харесвам боса нова – тя ме прибира назад към ХХ в., свързана е с носталгията, която понякога изпитвам към чистите жанрове и конкретността на музиката. Тя си остава извор на лекота и на горчиво-сладки настроения, свързани с красивото, противоречиво чувство на копнеж, на тъга.“ В португалския език това усещане носи думата saudade, която Мира използва в текста без да я превежда.

Боса новата тя свързва и с мига-вечност – материалните неща, които са на ръба на духовното. „Тези преживявания ни карат да откриваме в красивото и доброто, а в естетическото – и етичното. Когато се появи тази мелодия, си казах, че трябва да си я запиша – тя е много класическа, близка до естетиката на боса нова и затова звучи като песен от ХХ в. Така че това бе един от тези радостни моменти в живота, когато се чувстваш като дете, открило нещо ново, което винаги е съществувало около теб.“ – добавя за новата си песен Мирослава Кацарова.

В студийна версия „Боса нова в градината“ ще чуем първо в ефира на Джаз ФМ. Мира ще я запише заедно с „Водите на март“ от Жобим в превод на Зорница Христова, с която първа среща отново ни предстои на концерта в събота. „Waters of March е песента с най-дълъг текст – колаж от думи, които регистрират самия живот. Зорница Христова е прекрасен преводач и с душевност, на която се възхищавам. Тя направи превод, близък до оригинала, но с изумително чувство за ритъм на български език, и ми го поднесе на Нова година като много мил и изненадващ подарък. Сега преоткривам тази песен с новия текст. Зорница Христова ми разкри за пореден път красотата на нашия език и неговата вътрешна мелодичност, която влияе на певческата фраза. Чакам с нетърпение, защото за мен е огромно удоволствие да я пея на български език.“ – споделя очакването си Мира.

В събота ни очаква шарена, но компактна програма, както я определи Мирослава Кацарова. Ще чуем любими песни в боса нова естетиката (Doralice, Samba de Bencao), ще се насладим на De los amores на Сусана Бака, Cucurrucucu Paloma от филма „Говори с нея“, Le tango solitaire. „Парфюми“, „Път към безкрайното лято“, „Летни улици“ също ще пресъздадат уюта на градината, чиято красота пряко произтича от твоята любов и грижа. Светът е толкова хубав и животът е толкова красив, колкото самите ние ги направим.

„За мен градината е отново символ, който е вътре в нас – на Рая и на праотношенията между мъжа и жената. Това е дълбок, многолик библейски символ, който се пренася в различните ни възприятия и обстоятелства. През изминалите месеци най-ясно дефинирах за себе си чувството си за мяра по отношение на живеенето. Това е нещо, което до тази изолация и принудителна пауза все ми се изплъзваше, а някак си имах нужда от него. Все се опитвах да си го причиня, но не успявах да стигна до там, защото нямах това време. Времето ти дава възможност да стигнеш дълбоко в нещата, които са потънали в непознаваното. Бяхме повече сами със себе си и откриватели сами на себе си. Това откритие ми дава чувството за равновесие, което до тогава ми липсваше.“ – описва промяната Мира.

Концертът „Боса нова в градината“ се провежда с партньорството на Plovdiv Jazz Fest, а Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Интервюто с Мирослава Кацарова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.