Мирослава Кацарова, Ангел Заберски, Димитър Льолев, Вили Стоянов, „Акага” и „Тумбаито” са артистите от ефира на Джаз ФМ с номинации за „Кристална лира”

Мирослава Кацарова, Ангел Заберски, Димитър Льолев, Вили Стоянов, „Акага” и „Тумбаито” са артистите от ефира на Джаз ФМ с номинации за „Кристална лира”

Наградите „Кристална лира”, връчвани от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио, на Деня на будителите за пореден път ще отличат върховите постижения в изкуството през изминалата година. Сред номинираните присъстват имената на любими артисти от ефира на Джаз ФМ със запомнящо се присъствие от изминалите 12 месеца – Мирослава Кацарова, Ангел Заберски, Димитър Льолев, Вили Стоянов, „Акага” и „Тумбаито”. Журито ще определи победителите на самия 1 ноември, а наградите ще бъдат връчени на церемония вечерта от 19 ч. в Музикалния театър. Публиката също определя свой фаворит, гласувайки до края на деня на 30 октомври на електронен адрес [email protected].

Тримата номинирани в категорията „Джаз”, по азбучен ред, са: Ангел Заберски, Димитър Льолев и Мирослава Кацарова.

В концерта си Symphony – Jazz Ангел Заберски ни предложи изящен нов прочит на теми, които всички обичаме, заедно с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Григор Паликаров и съзвездие джаз музиканти – Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев от триото на Ангел Заберски, Михаил Йосифов (тромпет) и Васил Петров (вокали), брас квинтет в състав: Тодор Бакърджиев, Мартин Ташев, Мишо Михайлов, Вили Стоянов и Димитър Желязков. Концертът прозвуча в цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”.

Димитър Льолев разкри вълшебството на Родопите в албума си Rhodopology – музикален „разговор“ с Антони Дончев (пиано), Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (ударни). Той бе представен на поредица от концерти в София и в страната.

Мирослава Кацарова ни срещна на живо с филмовата музика, която ни промени, в проекта си Cinema. Теми от „Криле на желанието“, „Един мъж и една жена“, „Ново кино Парадизо“, „Говори с нея“, „Черният Орфей“, „Бразилия“, Buena Vista Social Club чухме в много лични версии на Мира, Веселин Веселинов – Еко, Мирослав Турийски и Христо Йоцов. Към инструменталните пиеси текстове добавиха вокалистката и Елин Рахнев. Част от номинацията на Мирослава Кацарова за „Кристална лира” са нейните предавания по Джаз ФМ – Singin’ & Swingin’ за вокален и Desafinado за латино джаз.

Победител в категорията „Поп и рок музика” журито ще избере сред номинираните, по азбучен ред, „Акага”, Велислав Стоянов и неговата формация Brazz ViliDJ и „Тумбаито”.

През изминалата година момчетата от „Акага” ни представиха поредица от нови песни и ни накараха да танцуваме с тяхната фънк музика на десетки концерти в София и страната.

Дебютният албум Blow Your Brainzz Out на Brazz ViliDJ с ръководител Велислав Стоянов е за празника в града, който създава общност и който прави възможно да живеем с усмивка. На десетки концерти в София и страната Brazz ViliDJ ни приобщиха към тяхното позитивно усещане за живота.

В дебютния си едноименен албум „Тумбаито” върнаха лентата на живота с обичани български песни от 60-те до 90-те години в латино версии. Те представиха в различни салса стилове хитове като „Ропотамо”, „Урок по танци”, „Болката отляво”. На концертната премиера на албума в „София лайв клуб” за дует с Мартин Ташев на сцената излезе Маргрет Николова.

Пълен списък на всички номинирани ще откриете на сайта на колегите от Класик ФМ радио. За своя фаворит можете да гласувате, посочвайки име и категория, до края на деня на 30 октомври на електронен адрес [email protected].

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство. Връчването на отличията е част от Културния календар на Столичната община и се провежда със съдействието на Министерството на културата.