Миналото ни вдъхновява за бъдещето: Триъгълната кула на Сердика от утре отваря за посещения и културни събития

Миналото ни вдъхновява за бъдещето: Триъгълната кула на Сердика от утре отваря за посещения и културни събития

Триъгълната кула на Сердика от утре отново ще може да се види – четвърт век след закриването на магазин „София“, в чийто сутерен е тя. През годините мястото бе достъпно само по време на специални културни събития, а сега ще е отворено при свободен вход, като прилежащите зали ще бъдат изпълнени с изкуство. Първата представена изложба е по случай 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг, очакват се първите концерти, спектакли, беседи... „При социализацията целта бе този обект да се превърне в оживено арт средище. Има глад за пространства за култура и изграждаме такива и в другите обекти, които управляваме.“ – обясни в интервю по Джаз ФМ и бТВ радио директорът на Регионалния исторически музей – София Борис Чилев.

Кулата е разкрита през 1958 г. при преустройството на бул. „Княгина Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Тогава е изграден и блокът, в чийто сутерен остава тя. „Кулата е важен елемент от крепостната стена на Сердика, която е важна част от отбранителната система на античния град. Подобна има и на Западната порта – тя е експонирана там. Кулите са преустроявани през VI в., като са уголемени и размерите.“ – разказа директорът на Регионалния исторически музей – София Борис Чилев. Кулата, която сега се отваря за посещения, принадлежи към Северната порта – тя бе открита преди близо 10 години при ремонта на бул. „Княгиня Мария Луиза“ и е точно под кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф“. Тогава останките от портата бяха проучени, консервирани и затрупани.

Когато през 1992 г. Столичният общински съвет решава да закрие магазин „София“, предлага в освободеното пространство да се разположи Музеят за история на София. Експертиза обаче показва, че сградата няма да издържи конструктивно. Затова за изграждането на музея се предоставя част от сградата на бившата Минерална баня, а до 2000 г. сградата, под която е кулата, се укрепва в магазинната част – до третия етаж. Проектите за стоманено-бетонни колони, забити в кулата, са отхвърлени и вместо това е изградена метална рамка с обтегач. Така укрепването се извършва, като максимално се запазва самият обект.

Триъгълната кула на Северната порта на Сердика

Сега пространството е благоустроено, изградена е климатична инсталация и е осигурен достъп за хората с увреждания. Експонирането на Триъгълната кула се прави по проекта „Античната история на София – културно-историческо наследство, достъпно за всички“ и е по програма на Министерството на културата, финансирана по така наречения Норвежки механизъм. В този проект е включено и конструктивното укрепване на базиликата „Св. София“, в чието подземие преди няколко години бе оформен музей, както и проучването, консервацията и експонирането на Западната порта. Този обект бе открит за посещения и културни събития на 24 май – Деня на българската писменост, просвета и култура.

Западната порта на Сердика

Борис Чилев, директор на Регионален исторически музей – София:
„Това са проекти, които сме правили още през 2000 г., като идеята беше това културно наследство да се покаже и да се обособят туристически маршрути. Винаги сме мислели, че обектите трябва да се социализират по нов, модерен начин, така че да дават необходимата информация в исторически план и да предизвикват интерес. Нарекохме проекта „Сърцето на града“. Сега виждаме реализацията му вследствие на последователната политика на Столичната община към опазване и популяризиране на това културно-историческо наследство.“

Изложбената зала до Триъгълната кула

Работата няма да спре до тук. Предстои в ниши в залата с кулата да бъде изградена постоянна експозиция за укрепителната система на антична Сердика. В нея ще бъдат изложени артефакти, които се съхраняват в Музея за история на София.

Миналото ни вдъхновява за бъдещето в археологическите обекти, които Регионалният исторически музей – София стопанисва. Край Триъгълната кула, край Западната порта, на Ларгото и в сутерена на „Арена ди Сердика“ сред останките от римското минало са обособени пространства за култура. В залите към Триъгълната кула първото събитие е изложба, посветена на 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг. Тя проследява целия му живот, като акцент е ролята му за осъществяване на Съединението. В над 130 кадъра фотоизложбата разказва за голяма историческа личност и проследява нашата съдба. Текстовете към нея дават богата информация, като например за съпротивата на Русия срещу Съединението, желанието й да насърчи Турция към война срещу нас и застъпничеството на английската кралица Виктория, което спасява акта на национално обединение.

Западната порта на Сердика

Триъгълната кула на Сердика и прилежащите пространства за изкуство ще бъдат отворени за посетители от утре. Входът е свободен. Работното време, също както на Западната порта, е от 10 до 18 ч. в делнични дни, като предстои то да се оптимизира спрямо интереса на общността и на туристите. При откриването на обекта за посещения днес бяха връчени договорите на неправителствените организации, които ще изпълняват проекти по Програма Европа на Столичната община. Задачата й е да насърчава взаимодействието между структурите на гражданското общество и органите на местно самоуправление в София при достъпа до политики и прилагането на добри практики, свързани с членството на България в Европейския съюз.

Снимки: авторът