Мими Николова празнува 60 години на сцената със своята любима публика

Мими Николова празнува 60 години на сцената със своята любима публика

Вече 60 години слушаме песента „Замълчи, замълчи“ като символ на вечната любов. Певицата, която ни я дари – Мими Николова, ще отпразнува юбилея с концерт-бенефис на 27 юни от 19:30 ч. в „Сити Марк арт център“. Празникът е в навечерието и на нейния житейски юбилей само три дни по-късно. В концерта се включват Петър Железаров (пиано), Борис Таслев (бас), Исак Бенбасат (барабани) и Вили Стоянов (тромбон). Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов ще бъде водещ на вечерта.

„Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел от филма „Любимец 13“ бележи началото на звезден път. С нея 20-годишната ангелогласна Мими Николова от солистка на Хора на софийските девойки се превръща в едно от най-популярните имена на музикалната ни сцена. В следващите две години тя изпълнява композиции на Йосиф Цанков, докато през 1960 г. не ни подарява още една вечна песен – написаната от него „Когато луната изплува“.

През 1965 г. Мими Николова става първа носителка на Голямата награда на „Златният Орфей“ при първото издание на фестивала с песента „Калиакра“ от Ангел Заберски. След това тя многократно се изявява на тази сцена, като се включва и във фестивали по целия свят – в Полша, Югославия, Ирландия и Куба, а един от големите й успехи е Наградата на журито от фестивала „Ямаха“ в Токио през 1977 г. в конкуренцията на 1500 песни от цял свят.

Сред бисерите, останали в музикалната ни съкровищница, е и дуетът с Борис Годжунов „Двата бряга“ от Иван Стайков от филмовия мюзикъл „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Гласът на Мими Николова звучи в още много филми, сред които „Вятърът на пътешествията“, „Човекът в сянка“, „Гибелта на Александър Велики“, „Чудесна катастрофа“.

През годините вокалистката осъществява над 300 записа, сред които песни още на Емил Георгиев, Борис Карадимчев, Бенцион Елиезер, Морис Аладжем, Иван Маринов и много други. Тя пее в студиото и на концерти с Бигбенда на Българското национално радио, Милчо Левиев, „Джаз фокус’65“, оркестър „Балкантон“, оркестър „София“, „Студио 5“ под диригенството на Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Димитър Ганев, Морис Аладжем и др. „Вървим по улицата двама“, „Мостчето на влюбените“, „Недей ми казва тази вечер „сбогом“, „Закъснялото писмо“, „Синьо“ и „Орлов мост“ са само някои от песните, които Мими Николова направи обичани и популярни. Има издадени плочи от „Балкантон“, а с „Джазът на оптимистите“ под ръководството на Божидар Сакеларов тя записва песни в румънската компания Electrecord.

И до днес Мими Николова продължава да радва своите почитатели с редовни концерти в акомпанимента на пиано на Петър Железаров, неотдавна се включи в проекта „БГ винтидж“ на Мишо Йосифов, Вера Шандел и Ели Петрушева, а в края на миналата седмица трогна с красивите си изпълнения публиката на фестивала „Jazz на Деветашкото плато“.

Мими Николова е носител на наградата „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“. Чуйте тук нейното изпълнение от сцената на церемонията, част от Европейския музикален фестивал.

За своя път в музиката Мими Николова разказа в проекта ни „Джаз истории“:

- Три хита в първите три години – „Замълчи, замълчи“, „Малката креолка“ и „Когато луната изплува“

- Солистка на Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия под диригентството на Емил Георгиев и Милчо Левиев, тя пее и с „Джазът на оптимистите“ и оркестър „София“, а през 1965 г. печели първия „Златен Орфей“

- С ЕОБРТ и „Джаз фокус’65“ тя работи с Милчо Левиев и Вили Казасян, с успех се представя на фестивали в Полша, Югославия и Куба

- Първият филм-мюзикъл е „Бягство в Ропотамо“, цензурата дебне и глобява за пеене на английски език

На бенефиса в сряда вечерта Мими Николова ще изпълни най-обичаните от публиката свои български песни, както и джаз стандарти в разнообразен музикален съпровод. В дует с Петър Железаров първо ще прозвучат Love Me Or Leave Me, Serenade in Blue, Cry Me a River, Round Midnight, Moonlight in Vermont, Reaching for the Moon. За Angel Eyes и You Go to My Head на сцената ще излезе басистът Борис Таслев. От двамата с Мими Николова – в аранжимент за бас и глас – ще чуем Black Coffee. Концертът продължава със „Замълчи, замълчи“, „Двата бряга“, „Закъснялото писмо“, „Недей ми казва тази вечер „сбогом“ и „Миговете идват изведнъж“. В последните пет песни от програмата с Мими Николова на сцената ще са Петър Железаров, Борис Таслев, Исак Бенбасат и Вили Стоянов, внук на Йосиф Цанков. С тази формация ще чуем „Синьо“, „Вървим по улицата двама“, „Мостчето на влюбените“, „Приказка“ и „Лунни лъчи“. В залата ще бъдат много приятели на Мими Николова, сред които Милчо Левиев, Маргарита Радинска, Димитър Йосифов.