Мими Николова, Недко Трошанов и Любомир Денев станаха носители на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“, по предложение на Джаз ФМ

Мими Николова, Недко Трошанов и Любомир Денев станаха носители на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“, по предложение на Джаз ФМ

Музикантите Мими Николова, Недко Трошанов и Любомир Денев бяха удостоени с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“, номинирани от Джаз ФМ. Отличията се връчват по случай 24 май – Ден на славянската писменост, българската просвета и култура. Тримата получават „Златен век“ – звезда, към която има и парична награда.

За Джаз ФМ е мисия да съхранява и запознава своите слушатели с българското културно наследство. В ефира на радиото присъстват известни и малко популярни творби на легендарни имена от песенната и инструменталната ни традиция. За да опази и популяризира музикалната ни култура, радиото започна поредицата „Джаз истории“, в която своите спомени разказват творци като Лени Вълкова, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова, Йорданка Христова, Милчо Левиев, Недко Трошанов, Димитър Симеонов, Кирил Кузманов, Живко Петров и още много други. През 2018 г. години Jazz FM предложи, а Столичният общински съвет утвърди за почетни граждани на София Мими Николова и Димитър Симеонов. Радиото продуцира и предстои да издаде първи албум на първата българска джаз певица – Кралицата на джаза Лени Вълкова, след като й организира концерт и среща с публиката в София.

Мими Николова е записала десетки песни, които са част от българското културно наследство. Започнала пътя си в музиката в Хора на софийските девойки, тя е една от първите вокалистки на популярната ни музика при поставянето на нейните основи през 50-те години, а името й е в учебниците по музика. Мими Николова направи незабравими „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“ и ред други песни, записани и изпълнявани на живо с Държавния естраден оркестър, „Джазът на оптимистите“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“, формация „Джаз фокус‘65“ на Милчо Левиев, „Студио 5“ на Вили Казасян и многобройни други състави. Тя е първата носителка на Първа награда от „Златният Орфей“, записва в България и Румъния, представя страната ни с голям успех на музикален конкурс в Япония, а нейните концерти в страната и по света (Полша, Югославия, Куба) през десетилетията са хиляди. И до днес Мими Николова продължава изявите си и срещите със своите почитатели.

Недко Трошанов е един от най-активните музиканти на сцената ни от началото на 50-те години насам. Той е сред основателите на състави като „Джазът на младите“, Септет „София“, Оркестъра на Сатиричния театър, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, Оркестър „Балкантон“. В богатата си кариера Недко Трошанов написва, аранжира, дирижира и записва стотици пиеси. Той участва в множество концерти в България и по света, а след като приключва кариерата си като солист става главен художествен ръководител на Естрадата на Ансамбъла на Строителни войски. Под негово лидерството развиват богата творческа дейност „Тоника СВ“, Орлин Горанов и мн. др. Недко Трошанов дълги години е и преподавател в Националната музикална академия.

Любомир Денев е композитор и пианист, автор на джаз пиеси, записани основно от Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия и Бигбенда на БНР, както и на симфонични произведения, изпълнявани от Симфоничния оркестър на БНР и състави в цялата страна, Симфоничния оркестър на Гръцкото радио, „Софийски солисти“. Още като студент с джаз трио участва в световни фестивали, а като млад инструменталист и композитор се включва активно в националните Джаз прегледи. Впоследствие създава и множество големи творби – опери и мюзикъли, които се играят и до днес в България и по света и са част от репертоара на състави като Софийска опера и балет, Държавна опера – Пловдив. Негова премиера предстои в Държавния музикален и балетен център. Любомир Денев записва и издава джаз албуми в България и в САЩ. Той е автор и на музика за кино и театър, като сред отличията му е наградата „Аскеер“. Любомир Денев е бил диригент на Националния музикален театър и аранжор на Бигбенда на БНР, има награда от „Златният Орфей“, от конкурса по композиция „Проф. Иван Спасов“, от конкурси в Чехия (за хорова композиция), Германия (за камерна музика) и др. Предстои премиерата на написаната от него първа българска джаз опера „Вечеря в Манхатън“.

Джаз ФМ честитим отличията на заслужилите творци, както и на другите изявени личности в изкуството, получили награди за 24 май. Сред тях са нашите приятели, постоянни гости с музика и мъдри думи в ефира ни: музикантът проф. Христо Йоцов, хореографът Мила Искренова, организаторът на „Аполония“ Маргарита Димитрова. Пълният списък с наградените е публикуван на сайта на Министерство на културата тук.

Тази година официалната церемония по връчването на наградите„Златен век“ ще бъде насрочена през есента, заради ограниченията за провеждане на събития и противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от COVID-19.

На снимката: Мими Николова позира с книгата „Петър Папакочев – паметта на светлината“ от Георги Папакочев на страницата със своята снимка като звезда на музикалната ни сцена. Снимка: авторът.