Мими Николова и Йорданка Христова получават наградата „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“

Мими Николова и Йорданка Христова получават наградата „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“

Дали своя значим принос, 24-ма творци и организации ще бъдат наградени със „Златно перо“ от Класик ФМ и галерия „Макта“ по случай Деня на българската писменост, просвета и култура. Церемонията ще се състои на 24 май от 17 ч. под купола на Ларгото, входът е свободен, а връчването на отличията ще бъде съпътствано от музикални изпълнения.

Изпялата незабравимите „Замълчи“ и „Лунни лъчи“ Мими Николова, както и създалата много хитове в различни жанрове Йорданка Христова са сред носителите на „Златно перо“ тази година. В края на юни Мими Николова ще отпразнува своя 80-и рожден ден, а през тази година се навършват 60 г. от премиерата на филма „Любимец 13“, от любовната сцена в който е първата й емблематична песен „Замълчи“. И двете толкова обичани песни ще прозвучат на церемонията в нейно изпълнение в акомпанимента на пианиста Петър Железаров. Предходния ден Мими Николова ще изпее „Лунни лъчи“ в дует с Велека Цанкова в проекта „БГ винтидж“ на Вера Шандел, Михаил Йосифов и Ели Петрушева в „Сити марк арт център“, а на 27 юни пак там предстои нейният голям юбилеен концерт.

През 2018 г. Йорданка Христова отбелязва 55 години от своя дебют с Милчо Левиев, Бигбенда на Българското национално радио и песента „Серенада“. Тя ще се обърне към своята публика с акапелно изпълнение. В проекта „Джаз истории“ на Джаз ФМ за съхраняване на наследството на българския джаз чрез разказите на неговите създатели през този месец Йорданка Христова описа първите си години в музиката, а през юни наш събеседник ще бъде Мими Николова.

Йорданка Христова в „Джаз истории“ I: началото на звезден път е с Милчо Левиев, с негови композиции и с песни от Йосиф Цанков, Тончо Русев и Петър Ступел

Йорданка Христова в „Джаз истории“ II: как бяха създадени „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Облаци“ и други ранни хитове с Йосиф Цанков, Морис Аладжем, Зорница Попова, Светозар Русинов

Сред другите носители на „Златно перо“ тази година са композиторите Александър Текелиев и Стефан Драгостинов, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата Слава Рачева, писателят, сценарист и драматург Рада Москова, актрисата Ирмена Чичикова, блеснала в сензацията на „Берлинале“ „Не ме докосвай“, актьорите Георги Мамалев, Марин Янев и Юлиан Вергов, писателят Милен Русков, художникът Христо Йотов, „София квартет“ . За своите годишнини награди ще получат Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (140 години ), Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (130 години) и Националният музикален театър „Стефан Македонски“ (100 години). По традиция една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Класик ФМ чрез гласуване по електронен път. Името на носителя ще бъде съобщено на самата церемония.

Наградите „Златно перо“ са под формата на писец, изработен от 24-каратово злато, и тази година се връчват за 23-и път. В концертната програма, която ще съпровожда присъждането на отличията, ще чуем изпълнения на носителите, на Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, както и на солисти от Националния музикален театър.

Церемонията по връчването на наградите „Златно перо“ е част от програмата на Европейския музикален фестивал, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.