Милена Караджова възобновява самостоятелната си кариера в ефира на Джаз ФМ от сцената на Фестивала на спомените „Козе мляко“ в Бела речка

Милена Караджова възобновява самостоятелната си кариера в ефира на Джаз ФМ от сцената на Фестивала на спомените „Козе мляко“ в Бела речка

Дебютиралата в ефира на Джаз ФМ през 2008 г. Милена Караджова се завръща към прекъснатата си преди пет години самостоятелна кариера в съвместен проект на радиото с Фестивала на спомените „Козе мляко“ в Горна Бела речка. Именно там, в прегръдките на Врачанския Балкан, през 2009 г. Милена за първи път излезе на живо пред публика. Няколко месеца по-късно по инициатива на Джаз ФМ в „София лайв клуб“ се състоя и нейната първа концертна изява в столицата.

В специалното издание на „Джаз емоции“ тази събота в 20 ч. ще чуем Милена Караджова в акапелни изпълнения от Бела Речка и в концертен запис в София в съпровода на Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, и Петър Йорданов – Бъни – кахон.

През годините Милена Караджова издаде три албума. Дебютният „Пробуждане“ бе с Веселин Койчев квартет, последва „Помежду“ с Румен Тосков – Рупето, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов, а третият бе „На среде земя“ с Асен Маринов (китара) и Християн Георгиев (кавал) и със специалното участие на Любомир Ников – виолончело, и Петър Йорданов – Бъни – тъпан и тарамбука. Междувременно тя изнесе стотици концерти в цяла България и по света. Преди соловите си изяви Милена Караджова продуцира албума „Люлчени песни“, изпят от Васил Петров.

Преди близо пет години вокалистката прекрати самостоятелната си кариера, но като част от спектакли на Камен Донев и като специален гост в проекти на Братя Владигерови и други музиканти продължи да се среща с публиката в страната и в чужбина. През цялото време тя остана и преподавател в началния курс в частно училище в София. На многократните ни призиви да поднови участията и записите си Милена отговаря със специален концерт, който ще бъде записан в Горна Бела речка и София и разпространен в платформите на радиото и фестивала, като част от виртуалното издание на GOATMILK.

Това специално издание на предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ ще се излъчи в събота от 20 ч. в ефира на Джаз ФМ, а видеовариант в този момент ще тече на фейсбук страниците на радиото и фестивала, както и на сайта ни, където ще публикуваме богата фотогалерия. Така ще отбележим Деня на славянската писменост, българската просвета и култура в навечерието на празника.

Организиран от Фондация за нова култура, Фестивалът на спомените вече 17-а година традиционно се провежда в дните около 24 май в село Горна Бела речка. Събитието събира местни хора, изследователи, гости от България и различни страни – хора, които се интересуват от миналото и от начините, по които личните преживявания ни изграждат като личности. Основната тема е представена чрез различни изкуства – музика, литература, кино, театър – и се дискутира чрез изложби, намеси в средата и работилници в зелената прегръдка на Врачанския Балкан. Тази година фестивалът ще се проведе виртуално, а в Бела речка на събитието за първи път ще има само местни хора. Всички останали ще се включат чрез фейсбук страницата му. Партньорството между радиото и фестивала е традиционно – неведнъж там е пяла водещата от Jazz FM Мирослава Кацарова, а участници във форума са гостували в ефира.

Милена Караджова пее в Бела речка за предстоящото издание на специалното ни предаване:

И изпълнение от концерта, който записахме в София:


В завръщането й към соловата кариера записахме акапелно изпълнение на Милена Караджова на мястото на нейния концертен дебют – Бела речка, а утре предстои да запишем и основния концерт в София. Към музикалните изпълнения в предаването включваме прочетено от нея стихотворение на Мила Велчева, с която имаше изява на Фестивала на спомените. Повече за форума ще ни разкаже организаторът Мариана Асенова, а за въздействието му върху местната общност – Сийка Петрова.

Това е поредният кросмедиен и мултиплатформен проект на Jazz FM. През изминалите месеци бяха представени филми за Мирослав Иванов, „Спектрум“ и Петър Йорданов – Бъни. Същевременно радиото продължава да бъде създател на уникално съдържание, което сплотява общности и развива публичната среда.