Милчо Левиев ще свири с Габровския камерен оркестър в „Дни на камерната музика“ в Габрово

Милчо Левиев ще свири с Габровския камерен оркестър в „Дни на камерната музика“ в Габрово

Авторски концерт Милчо Левиев ще представи с Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов в „Дни на камерната музика“. 39-то издание на фестивала в Габрово започва днес и продължава до 15 септември. Концертът на маестро Левиев е на 13 септември, неделя, и ще се проведе в зала „Възраждане“ от 19 ч.

Другото джазово събитие в авиша е в събота, също от 19 ч. Програмата „Джаз и съвременност“ включва Концерт за синтезатор, струнен оркестър, ударни инструменти и компютър от Владимир Влаев, както и джаз композиции на Любомир Денев. Тя ще бъде представена от Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов и солистите Любомир Денев – пиано, Иван Керековски – синтезатор, Цветомир Цанков – вокал, Петър Момчев – саксофон, Борис Таслев – контрабас, Кирил Павлов – ударни инструменти. В концерта се включват още Мая Тошева и Никола Петров – ударни инструменти. Събитието ще е в художествената галерия „Христо Цокев“, където се провеждат повечето от изявите в програмата.

На откриването на „Дни на камерната музика“ днес свири ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров. Утре минимализъм и филмова музика от три континента ще представи струнен квартет „Фрош“. На 9 септември на откритата сцена на ул. „Радецка“ Бруно Биери (алпийски рог, вокал, ударни) и Омри Хасон (ориенталски ударни инструменти) ще изпълнят фолклор от Швейцария. Следват изяви на Вокален ансамбъл „Акордати“ – София, с диригент Драгомир Йосифов, клавирно дуо Радка Чомакова – Красимира Червенкова с програмата „Музика от Париж за малки и големи“, струнен квартет „Аркадия“ от Клуж, Румъния. В последния ден от седмицата е предвидено и матине на открито на студенти от майсторския клас по камерна музика за медни духови инструменти с ръководител Станислав Почекански.

Идната седмица Алекс Аведисян – баритон, и Ружка Чаракчиева – пиано, представят рецитал „Музика и поезия“, а в последното от програмата събитие юношески творби на В. А. Моцарт ще изпълнят учениците от майсторския клас на проф. Минчо Минчев Николай Рачев, Ана Георгиева и Кристина Георгиева, които ще свирят с Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов.

Концертната програма е съпътствана от изложбата „Докосване“ на Ема Вертерова.

  • Идния понеделник очаквайте по Джаз ФМ репортаж на Цветомир Цанков за джазовите събития от „Дни на камерната музика“ в Габрово.

Снимка: Milcholeviev.net