Милчо Левиев на 77 години! Празнувахме с предпремиерното представяне по Джаз ФМ на трите албума, които той записа през годината

Милчо Левиев на 77 години! Празнувахме с предпремиерното представяне по Джаз ФМ на трите албума, които той записа през годината

С музика от три все още неиздадени проекта, които Милчо Левиев подготви през тази година, по Джаз ФМ отпразнувахме 77-та годишнина на големия музикант. През 2015 г. ще чуем негов солов пиано албум със знакови пиеси, които е създал през годините, както и с нови композиции, дуетен албум с джаз стандарти и една нова песен, изпълнен с Вики Алмазиду, и проект, който свързва двете страни, между които подели живота си – България и Съединените щати – с Биг бенда на БНР и хор „Космическите гласове” музикантът сътвори жива вселена от звуци в „Пътешествие между два свята”.

Соловият и дуетният албум Милчо Левиев записва на пет звукозаписни сесии с публика на живо в софийско студио. Близките му приятели, които са част от атмосферата на албумите, усилват тяхната емоционалност и диалогичност. „Обстановката беше свободна, задушевна”, разказа в студиото на Джаз ФМ изпълнителният продуцент Иван Минчев. Редувайки соло пиано и дуетни изпълнения с Вики Алмазиду, маестрото записва, съответно, собствени композиции и джаз стандарти. И двата албума ще носят заглавията на специално създадени за тях произведения – Quiet March и Nina.

„Кратко и ясно!”, възкликва Милчо Левиев в края на изпълнението на пиесата с двойнственото заглавие Quiet March. От началото до края с тихи дълбочини и звучни нюанси той е превел публиката от едно до друго крайно състояние – от съзерцание до възторг. В този албум ще влязат негови интерпретации на пиеси, които е писал за български филми. След края на периода му като ръководител на Естрадно-симфоничния оркестър на Българското радио и телевизия Милчо Левиев посвещава няколко години в края на 60-те и началото на 70-те на създаване на музика за известни филми, но също и за невиделия бял свят „Понеделник сутрин”. В Quiet March е включена и инструментална версия на песента от „Няма нищо по-хубаво от лошото време” – последният ангажимент на Милчо преди да емигрира в САЩ. Композираната от маестрото песен във филма изпълнява Георги Минчев, а работата по кинотворбата довършва Борис Карадимчев. Quiet March е третият соло пиано албум на Милчо след Bulgarian Piano Blues и Man From Plovdiv, като за момента е решил да бъде неговият последен такъв.

След като през 2004 г. издадоха включващия оригинални композиции Quiet Love и години наред изнасяха концерти, Милчо Левиев и Вики Алмазиду са отново заедно в студиото за албума Nina. „Любовта между него и Вики през годините мина през десетки концерти, на които двамата претворяваха джаз стандарта и го развиха до висини, които малцина изпълнители могат да достигнат. За този албум те избраха стандарти, които не са толкова популярни. Те са доста по-сложни като интерпретация”, разказа Иван Минчев в интервю на Светослав Николов. През 2008 г. подобен концерт те представиха с Оркестъра на Класик ФМ в програма, посветена на наследството на Коул Портър и Дюк Елингтън. По време на петте звукозаписни сесии за албума са подготвени двадесетина изпълнения, от които в диска и в плочата ще влязат 12. За момента издателите разкриват заглавието само на един от тях – Don’t Explain. Новата композиция е една, и тя дава заглавието си на албума.

Към започнатото в България, усъвършенствано в Съединените щати и доразвито и в двете страни след края на епохата на комунизма, Милчо Левиев се завръща в „Пътешествие в два свята”. Този трети негов албум с премиера през 2015 г. е записан с Биг бенда на БНР, начело на който маестрото застава след половин век прекъсване, и с хор „Космическите гласове” с ръководител Ваня Монева. Тази година Класик ФМ връчи специалната награда „Кристална лира” на формацията за разпространяването на българското изкуство по света в продължение на 20 години. Отличията се присъждат съвместно със Съюза на българските музикални и танцови дейци, чиято специална награда бе за Класик ФМ радио и мисията му да популяризира класическата музика също две десетилетия. Представен и като концертен проект в зала „България” (на снимката към новината; автор: Александър Михайлов, фотографска агенция „Булфото”), „Пътешествие в два свята” е записан на живо и е разделен на две части – „България” и „Америка”. Първата е сюита, вдъхновена от българския фолклор, а втората – авторска версия на „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин. Към българската народна музика Милчо Левиев има специално отношение. Пред Джаз ФМ той по-рано разказа, че най-важният урок, който е получил от учителя си – Панчо Владигеров, е за вдъхновението от фолклора. В „Пътешествие в два свята” Милчо Левиев свири на пиано и дирижира Биг бенда на БНР, а в записа на „Рапсодия в синьо” се включва още едно пиано – на ръководителя на състава днес Антони Дончев. Творбата на Гершуин е едно от любимите произведения на Милчо Левиев. То присъства като солово изпълнение в няколко негови албума, но е записвано и с хор от Лос Анджелис в издаден в САЩ албум. „В тази версия на „Рапсодия в синьо” Милчо Левиев играе с женските гласове, въвежда и латино елементи. Той обича да импровизира вътре в самата творба, както чухме и преди няколко години при изпълнението й на живо с Оркестъра на Класик ФМ. Така Милчо съвсем разширява звученето на произведението”, разказва Иван Минчев, като допълва, че този албум за маестрото е сбъдната мечта. Пиесите имат характерна конструкция – останалото неизказано от пианото се довършва от хора, а накрая гласове и инструменти извеждат кулминация от многозвучие. „Пътешествие в два свята” е албум на спонтанност и добре обмислени решения, взети в правилния момент.

Точно такъв е и животът на Милчо Левиев – богат с музика, изразителен. Честит рожден ден от екипа на Джаз ФМ!