Мила Георгиева свири Брамс на Европейския музикален фестивал

Мила Георгиева свири Брамс на Европейския музикален фестивал

Чаровната цигуларка Мила Георгиева, която 13-и сезон е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, се завръща за концерт пред българската публика две години след последната си изява в София. На 7 април от 19:30 ч. в зала „България” тя ще изпълни цигулковия концерт на Йоханес Брамс – творба, която е предизвикателство за всеки солист. Това е един от четирите най-велики немски концерти за цигулка, наред с творбите на Бетовен, Брух и Менделсон. Във втората част на вечерта ще чуем Симфония №4 от Лудвиг Ван Бетовен. Концертът ще бъде с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано Ди Мартино.

Мила Георгиева започва своята удивителна концертна кариера още на 8 – 9-годишна възраст. Израснала в семейство на музиканти, тя започва да свири на 4 години и е обявена за „дете-чудо”. Учи при най-големите български и чуждестранни цигулкови педагози – Минчо Минчев, Дороти Дилей, Ифра Нийман. През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор в историята на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, където работи и до сега. Именно този оркестър й предоставя за ползване изключително ценен инструмент – „Страдивариус” от 1703 г. Независимо от звездната си кариера, Мила Георгиева си остава много земен и естествен човек. Когато не е на турнета по света, тя разделя времето си между Щутгарт и Лондон, където живее със семейството си. Съпругът й е българин и работи като адвокат в Лондон. Мила е грижовна майка на две деца – Джордж и Анна, и е запазила силна връзка със своите родители в България.

Тази година Европейският музикален фестивал ще представи над 16 различни събития с разнообразна музика – от класика до танго. Фестивалната програма включва гостуване на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields от Великобритания, клавирен рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги, изпълнение на „Матеус пасион” от Й. С. Бах в дните преди Великденските празници, както и проектът Beltango Symphonico с участието на ансамбъл „Белтанго” от Сърбия. Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата и се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

  • Билетите за концерта на Мила Георгиева от Европейския музикален фестивал са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на Ticketsbg.com.