Мила Георгиева отменя изявата си от „Европейски музикален фестивал“, но концертът на 10 юни ще се състои с участието на пианиста Петър Петров и цигуларя Жан-Габриел Рале

Мила Георгиева отменя изявата си от „Европейски музикален фестивал“, но концертът на 10 юни ще се състои с участието на пианиста Петър Петров и цигуларя Жан-Габриел Рале

Цигуларката Мила Георгиева отменя концерта си от програмата на Европейския музикален фестивал през тази година заради счупване на ръката. Камерната програма с пианиста Петър Петров бе планирана за 11 май, но заради контузията бе преместена за 10 юни. Инцидентът с прочутата българска музикантка, на чийто последен концерт в София преди две години присъства лично премиерът Бойко Борисов, е от началото на месец март. В интервю за Класик ФМ радио Мила разказа, че всичко се е случило много нелепо. „Една сутрин в Лондон водех  дъщеря ми на училище и бяхме със скутери. Трябва да е имало някаква неравност по пътя, която аз не забелязах и изведнъж се проснах на пътя, падайки на двете си ръце” – разказва тя. По съвет на лекарите Мила трябвало да носи шина в продължение на 6 седмици, като периодът впоследствие бил увеличен с още две седмици. „В момента започнах да натоварвам ръката постепенно, но все още на моменти имам болки” – разказва цигуларката. „За съжаление, не се възстановявам по начина, по който ми се искаше. Решението да отменя концерта беше трудно, но като професионалист за мен е много важно да си дам време, през което да мога да се възстановя напълно“ – счита Мила Георгиева.

За своите почитатели в София Мила сподели също, че вече има планиран концерт през втората половина на 2017 година. На 25 октомври тя ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в цикъла „Концертмайсторите”.

Концертът от „Европейски музикален фестивал“ 2017 на 10 юни въпреки всичко ще се състои с участието на пианиста Петър Петров и изявения белгийски цигулар Жан-Габриел Рале. Той е носител на първи награди от престижните международни конкурси „Анри Виотан“ през 1994 г. и „Цезар Франк“ през 1995 г. В момента Рале е концертмайстор на Кралската опера на Валония в Лиеж. Между 1992 и 2011 г. той работи в Кралската консерватория в Лиеж като преподавател по цигулка и камерна музика. През септември 2011 г. цигуларят е назначен за професор по камерна музика в същата консерватория.

В програмата за концерта на 10 юни Жан-Габриел Рале и Петър Петров ще представят сонати за цигулка и пиано от Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Цезар Франк.

„Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, се провежда като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и съорганизатор – Министерството на културата на Република България.

Билетите за концерта на 10 юни в зала „България” са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в залата. Всички билети, които са продадени до момента за концерта на Мила Георгиева, важат без заверка за новата дата и за новата програма.  

На снимката: Петър Петров