Микел Хес открива нови светове за почитателите в София. Hess Is More и Белослава в една концертна вечер в Sofia Live Club

Микел Хес открива нови светове за почитателите в София. Hess Is More и Белослава в една концертна вечер в Sofia Live Club

С приятелствата в музиката той разширява хоризонтите и открива нови светове. „Много радост и нов творчески заряд намирам при излизането от рамките на моето собствено въображение. В днешно време, когато живеем все по-изолирано един от друг, мнозина копнеят за общност. Сътрудничеството, общността са част от моето бъдеще.“ – казва в интервю за Джаз ФМ Микел Хес, който след феноменалния успех на песента Yes Boss (7 248 000 гледания в Ютюб към днешна дата) идва за първа среща с публиката в София, а специален гост ще бъде Метте Линдберг от Asteroids Galaxy Tour. Концертът на 28 октомври в „София лайв клуб“ ще е двоен – преди Hess Is More на сцената ще бъде Белослава.

За Микел Хес музиката е чисто щастие: „Творчеството ми носи спокойствие и канализира милионите импулси. Създавам музика, за да се чувствам добре.“ Слушайки неговите песни, неусетно сме започнали да танцуваме, защото той е пленен от ритъма: „В ритъма на музиката, в темпото, в развитието на мелодията ме очарова тяхното влияние върху усещането ни за време, върху динамиката на времето в реалния живот.“

Hess Is MoreHess Is More

Песните му предсказват – Yes Boss, написана с чувство за хумор, разказва за музикален продуцент, който насочва певицата към интерпретация на песента, но думите имат сексуален подтекст. Месеци по-късно ще избухне скандалът със сексуалния тормоз в света на шоу бизнеса. Как да преодолеем табутата, да погледнем истината за сексуалността в очите и да я изразим? „Става дума за откритост, за уважение, за честност.“ – казва Микел Хес и продължава: „В контекста на ситуацията със сегашния скандал все повече хора разбират колко много имаме да вършим, за да отведем тази енергия в положителна посока. Ако нямаш чувство за общност, за връзка, тогава очевидно не бива да навлизаш в това пространство.“

Yes Boss ще чуем на живо в София, а на концерта ще прозвучат както всички хитове, с които групата ни накара да преоткриваме живота и да танцуваме, така и новият сингъл It's Backwards No Matter What I Do („Каквото и да направя, все отивам назад“), който излиза в деня преди събитието: „Да видим какъв смисъл ще придобие песента с течение на времето. Понякога е нужно време, за да се изпълни един текст със съдържание от реалния живот.“

В студиото ни Белослава споделя това разбиране: „Музиката никога не е самоцелна. Тя успява да просъществува отвъд времето и теориите, ако има послание. Откакто пея, това е моя мисия. Вярвам, че има изключително талантливи музиканти, които, робувайки на музиката, забравят за себе си и за собственото си послание. Бъди себе си! Това е всичко! Тогава, дори и да сбъркаш, няма да бъдеш обвинен, защото си бил откровен. Човек трябва да е много смел в посланията си – и затова е музиката. Във времето оцеляват песните, които имат послание, дълбочина и откровеност. Когато песента срещне света, тя вече няма нищо общо с теб.“ С музиката на Белослава ще започне вечерта. Тя ще излезе на сцената заедно с Антони Рикев – китара и програминг, Радослав Славчев – бас, Николай Данев – барабани, и Елена Кокорска – вокали.

БелославаБелослава

„Ще започнем от много лежерно, акустично, топло, меко начало и ще стигнем до дълбочините на хаус музиката.“ – казва тя за настроението, което ни очаква вечерта. В една от първите си изяви с брас, в изпълненията се включват още Денис Попстоев – саксофон, Тодор Бакърджиев – тромпет, и Владислав Мичев – цугтромбон. За въздействието на браса Белослава казва: „Не мога да спра да се движа, имам нови и нови идеи. Темпераментът в духовите инструменти винаги е достигал до такава дълбочина в мен, че не ми достигат думите… Звукът им директно влизат в теб, пронизва те. Палитрата, която започва да се отваря в главата ми за нови неща, е пълна със суинг, с пънк, с брас, със звук, с ударна вълна от емоции. Сега не съм онази притихнала Белослава, която повечето хора познават…“

За двойния концерт на 28 октомври вратите на Sofia Live Club отварят в 20 ч. Концертът на Белослава е от 21 ч., а Hess Is More излизат за първи път пред родната публика в 22:30 ч. Концертната вечер ще прерасне в нощно парти със сет от Bagerziev, дългогодишен resident DJ на COMMA Group и Cacao Beach. Организатор на събитието е Comma Group, които в проекта си The Shure-Mure Sessions вече ни срещнаха с Delilah и HER. Джаз ФМ е медиен партньор. Билети се продават на Eventim.bg и в мрежата на Eventim: OMV, Office 1 Superstore, Orange Center, Usit Colours, Билетния център на НДК, The Mall, „Технополис“, „Български пощи“.

Микел Хес от Hess Is More пред Джаз ФМ:

Вашата музика прави така, че слушателите да се чувстват добре. Какво Вас Ви кара да се чувствате добре?
Обичам да медитирам всеки ден. Това ми дава основата за деня. Така ежедневно поставям началото на това да се чувствам добре.

Което означава, че сте във връзка със себе си. Това е толкова важно, а като че ли днес го правим твърде рядко. Как намирате спокойствие, освен чрез медитацията, така че да сте в състояние да създавате толкова красива музика. Какво от заобикалящия Ви свят Ви прави щастлив?
Озаглавихме един от албумите си Creation Keeps the Devil Away („Съзиданието държи дявола надалеч“). То ясно казва как работя и защо изобщо се занимавам с музика. Творчеството ми носи спокойствие и канализира милионите импулси. Създавам музика, за да се чувствам добре и, така да се каже – да не полудея. Творчеството ми дава равновесие. Когато съзидаваш, постигаш баланс.

Музиката, която създавате, Ви носи спокойствие, но раздвижва нашите тела. Просто започваме да танцуваме в мига, в който тя зазвучи. Каква е тайната Ви да ни накарате да танцуваме?
Тайната на танца надали ще мога да споделя, тъй като танцувам основно вкъщи и приятелката ми много се забавлява с това. Уменията ми ни дават повод да се посмеем. Сега сериозно – когато започнах да се занимавам с музика, основният ми инструмент бяха барабаните. Ритъмът винаги ме е привличал. Част от музиката на Hess Is More е да изследваме въздействието на ритъма и възможностите на барабаните – и добре познати, и новооткрити. В ритъма на музиката, в темпото, в развитието на мелодията ме очарова тяхното влияние върху усещането ни за време, върху динамиката на времето в реалния живот. Ритъмът и темпото на музиката са като машина на времето. Те променят усещането за време. А това е толкова интересно!

Времето е част от Вашата музика, тъй като тя обхваща епохи и цели житейски периоди – джаз, диско, електронна клубна музика... Когато имаме това наследство – цялото натрупване на джаза и диско музиката, към какво бъдеще насочвате своето изкуство?
Към разширяване на хоризонтите и откриване на нови светове. Първият ми албум бе като цяло солов. После започнах да каня изпълнители, които си изпяват партията, а след това продължавам сам работата на лаптопа си и в студиото. С течение на годините все повече отварям творческия процес за участието на други артисти в различните етапи на реализация. Все повече откривам, че много радост и нов творчески заряд намирам при излизането от рамките на моето собствено въображение. Така отстъпваш част от контрола, но получаваш в замяна много дарове. Сега работя с група и винаги имам предвид музикантите, когато пиша – как да ги въвлека, как ще звучи песента в студиото, но също и изпълнена на живо, когато тя е по-различна... Сътрудничеството, общността са част от моето бъдеще. В днешно време, когато живеем все по-изолирано един от друг, мнозина копнеят за общност. Затова и ходим на концерти – да се почувстваме свързани с много хора – не е задължително да си говорим с тях, просто да сме заедно, в една зала, а музиката да се лее. Тогава го има и общуването между музикантите на сцената и публиката. Това е неотменна част от музиката – така е било, мисля, че така и ще бъде.

Какво изгражда общност в живота?
Откритото съзнание. Мой учител често казваше: „Свири с басиста, който е до теб на сцената, а не с басиста, който ти се иска да е там.“ Това е добър урок как се свири музика заедно и как се създава общност в групата на сцената. Приемаш хората, които са с теб, и виждаш какво те могат да внесат, с какво да допринесат, как да повлияят върху общия звук. Ето, това отношение можем да пренесем върху изграждането на общност в живота въобще – какво е възможно да се направи в тази ситуация, в каква посока да я насочим, така че всички около теб да разцъфтят.

Hess Is MoreHess Is More

7 232 000 – толкова гледания има Yes Boss в Ютюб. Въпросите за сексуалността, за сексуалното привличане са, разбира се, много лични, но кога ще спрат да бъдат табу? Трагичните резултати от това отношение виждаме в разгорелия се скандал със сексуалните посегателства и сексуалния тормоз. Всичко това идва от нашето нереално отношение към реалния живот. Как да преодолеем табутата, как да бъдем смели, как да погледнем истината за сексуалността в очите и да я изразим?
До голяма степен популярността и отзвукът на песента ме изненадаха, но пък много ме зарадваха. Идеята се появи по време на медитация. Спомням си, че излязох от нея с мисълта да създам карикатурен образ на музикален продуцент, който дава насоки на изпълнителка за песента, но всички думи са облечени в сексуална двусмисленост. Подходих към нея с мисълта за хумор, за комедия. Но, за да отговоря на въпроса Ви, става дума за откритост, за уважение, за честност. В контекста на ситуацията със сегашния скандал все повече хора разбират колко много имаме да вършим, за да отведем тази енергия в положителна посока. Ако нямаш чувство за общност, за връзка, тогава очевидно не бива да навлизаш в това пространство.

Все повече навлизаме във Вашия нов проект. Повдигнете завесата над това, което предстои.
В концерта в София ще включим няколко песни от предстоящия ни албум. На 27 октомври – деня преди срещата ни, излиза новият ни сингъл. Ще го изпълним на живо. Беше ни много приятно да разработим неговата концертна версия и се получи доста свежо. Заглавието на песента е It’s Backwards, No Matter What I Do („Каквото и да направя, все отивам назад“). Да видим какъв смисъл ще придобие то с течение на времето. Понякога е нужно време, за да се изпълни един текст със съдържание от реалния живот. Случва се така, че думите идват преди да настъпи събитието...

Разкажете ни и за другите песни от концерта Ви в София. Кои са те и с кого ще ги представите?
Групата е петчленна, все от прекрасни хора! Дейвид Мейсън (електронни барабани) и Андрю Рапосо (бас) са от Ню Йорк. Андрю е бивш член на Hercules and Love Affair. Даниел Нентуиг е на клавишните. Той е свирил в Whitest Boy Alive. Виждате, че става дума за група от звезди – много ни е приятно да пътуваме заедно, защото ни свързва музикалното майсторство. Специален гост е моя прекрасна приятелка от Копенхаген, която прие поканата да се присъедини – това е Метте Линдберг, много известна с групата си Asteroids Galaxy Tour. Ще бъде превъзходно!

Метте ЛиндбергМетте Линдберг