Михаил Йосифов представя „Младите в джаза“ с целия бигбендов репертоар. Концертът е със специалното участие на Вили Стоянов

Михаил Йосифов представя „Младите в джаза“ с целия бигбендов репертоар. Концертът е със специалното участие на Вили Стоянов

Новото поколение джаз музиканти на България излизат на сцената на „София лайв клуб“, водени от своя преподавател в Националната музикална академия Михаил Йосифов, за концерт утре от 20 ч. в „София лайв клуб“. Талантите от „Младите в джаза“ ще представят своите умения в целия бигбендов репертоар – от 30-те години до наши дни. Събитието е със специалното участие на Вили Стоянов, който ще свири първи тромбон.

Студентите от катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия ще демонстрират огромната си любов към джаза и своето майсторство. „Имаме много тромпетисти, още повече саксофонисти и дори тромбонисти, а на всяка позиция в ритъм секцията се сменят по няколко души, защото са много мераклиите да се изявят. Оказа се, че джазът набира голяма популярност сред младите и те имат много голям интерес да го свирят.“ – щастлив е от интереса на обучаващите се Михаил Йосифов.

В интервюто си по Джаз ФМ той направи паралел с годините, когато е бил студент, а достъпът до джазова музика е бил толкова труден: „Сега те лесно си набавят информация и действително много се интересуват. Аз съм силно впечатлен от техния мерак да се занимават с джаз и да го правят по еквивалентен на света начин.“ – хвали своите студенти преподавателят.

Михаил Йосифов води младите по пътя в джаза с много любов, старание и разбиране: „Първо ги уча да свирят добре, а след това – да усвоят езика на джаза, за да могат да предадат своите идеи чрез него. Насърчавам ги да са много подготвени, за да могат лесно да се изразяват. Човешките емоции не са константна величина и хубавото на джаза е, че излизайки на сцената, можеш много конкретно да представиш моментното си състояние.“

В програмата на концерта утре вечер ще чуем на практика целия бигбендов репертоар: „Тъй като сме учебен бенд, съм се постарал да присъства пълният стилов диапазон – от 30-те, през Каунт Бейзи, 60-те и Тад Джоунс, та стигнем до Джо Завинул, „Брекър брадърс“ и Tower of Power.“ – пояснява Михаил Йосифов и продължава: „Целта е, минавайки през този оркестър, те да натрупат репертоар, който да им е полезен в реализацията като музиканти, да могат да реагират на повече неща.“ Сред пиесите, които ще чуем на концерта, са класически заглавия като Corner Pocket, Nice Work If You Can Get It, Georgia on My Mind и др. Като солисти в концерта ще се изявят младите вокалисти Велека Цанкова, Кирил Методиев, Димитър Крапчев и др.

Бигбендът на Националната музикалната академия съществува още от 70-те години на миналия век като учебен оркестър за студентите от джаз факултета. Негов създател и пръв диригент е Йонко Татаров, а през следващите десетилетия съставът е дирижиран от Томи Димчев и Ясен Обретенов. През 2015 г. начело на оркестъра застава Михаил Йосифов, който преподава в Консерваторията от 2010 г. насам.

С концерта на „Младите в джаза“ създаденият от Джаз ФМ фестивал „София джаз пик“ гостува на организирания от Класик ФМ Европейски музикален фестивал – част от Календара на културните събития на Столичната община, организиран съвместно с Министерството на културата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Михаил Йосифов можете д ачуете чрез бутона „Аудио“.