Mezzoforte свирят „хубава музика за готини хора“ – и ще са отново у нас на 5 ноември в клуб Joy Station

Mezzoforte свирят „хубава музика за готини хора“ – и ще са отново у нас на 5 ноември в клуб Joy Station

Дни преди да посрещне Ал Ди Меола на 14 ноември, столичният клуб Joy Station ни представя музиката на Mezzoforte в дългоочаквана поредна среща с исландските любимци. Концерти в Холандия, Испания, България, Швеция, Дания – така изглежда първата половина на ноември за групата, която ще бъде в София на 5 ноември. Вратите на Joy Station отварят в 19 ч., а концертът започва в 20:30 ч. На сцената излизат четиримата основатели на групата през 1977 г. – Ейтор Гунарсон – кийборди, Фридрик Карлсон – китара, Йохан Асмундсон – бас, Гули Брим – ударни, а също и Йонас Вал – саксофон, и Ари Браги Карасон – тромпет. „Тайната на нашето дълголетие е самата музика, приятелството между нас и уважението един към друг. Всички разбираме колко е важно да продължиш да се развиваш, а не да останеш в 80-те.“ – посочват музикантите, чиято креативност е в сърцата на слушателите вече 42 години. Една от върховните им срещи с българската публика бе на фестивала ни Sofia Jazz Peak.

Mezzoforte сляха джаз и фънк, за да се превърнат в първата исландска група с международен успех. Създадената през 1983 г. Garden Party звучи свежо и днес. „Нашият пианист Ейтор Гунарсон написа Garden Party, вдъхновен от приятния груув и чувството на радост. По това време бяхме силно повлияни от американски артисти като Джордж Дюк, Earth, Wind & Fire, Джордж Бенсън – цялата вълна на фюжън на джаз и фънк.“ – припомнят музикантите. Хитът No Limit бе ракетата-носител на вокалния им албум No Limits от 1986 г., а със своето близко до диско музиката звучене продължава и сега да е неустоимо изкушение за танц.

Такава е всъщност всяка пиеса на Mezzoforte. „Ако направим напречен разрез на музиката ни, аз бих я определил по-скоро като денс-фънк, отколкото като джаз, защото за мен това е музика, ориентирана към танците. В Куба не разделят двете думи – „музика“ и „танц“. Където има музика, хората танцуват. Garden Party се превърна в първия ни голям диско хит. Групата идва от тук, но днес сме много по-ориентирани към света на джаза.“ – описа кредото на състава Гули Брим в интервю на Таня Иванова за Джаз ФМ през 2013 г.

Затова и Joy Station информира предварително, че танците по време на концерта са силно приветствани, но е осигурено седящо място за всички присъстващи. Ограничено количество промо билети са по 45 лв., стандартната цена за предварителна продажба е 55 лв., а в деня на концерта билетите ще са по 65 лв. Билети се продават в магазините от търговска верига „Фантастико“, в мрежата на Eventim, както и на място в клуба.

Mezzoforte – по-зрели и лирични отвсякога в албума Islands
Решихме да се опитаме да създадем по-искрен проект, по-емоционален,
с по-акустично звучене. Мисля, че хората, които слушат Islands,
сякаш слушат Mezzoforte в хола си. Това е интимен албум.
Гули Брим по Джаз ФМ

За последния в дискографията на групата албум Islands Гули Брим казва: „Решихме да бръкнем дълбоко в акустичния свят, за да можем да възпроизведем един естествено звучащ албум с повече динамика и с пространство за различни музикални вкусове. За групата бе ново изживяване да постигнем правилното усещане и да сглобим песните по този начин.“ Mezzoforte са винаги в търсене на нова изява на музиката: „През годините опитахме различни неща, вокали например, дръм машини и синтезатори, дори си променихме сценичните костюми и си направихме нови прически. Всеки период при нас беше специален по свой начин. Сега просто искаме да сме група, която да свири хубава музика за готини хора... И да пием много еспресо и капучино по летищата в цял свят.“ На въпроса дали все още Mezzoforte имат непостигнати мечти или желания Гули Брим отговаря: „Виждам себе си като човек, който иска да е в услуга на света на музиката, на публиката, давайки огън от факела на вдъхновението на възможно най-много хора. Ще правя това, докато съм способен, ще продължа, докато стана на 90 години. ПОНЕ!“

И ето че още една мечтана от музиканти и от почитатели среща скоро ще се състои. „Вие сте великолепна публика, пред която е невероятно да свириш, защото сте много ентусиазирани. Това е вдъхновяващо за нас.“ – каза още през 2007 г. Гули Брим пред Джаз ФМ.

Фото: Einar Erlendsson